Billiga lån

Hitta ditt lån idag


Är du intresserad av att låna billigt? Att låna pengar är ofta en bra lösning på stora utgifter som dykt upp plötsligt i vardagen. Det kan handla om bilreparationer som blev kostsammare än du hade tänkt dig, eller något i huset som behöver repareras. Somliga lånar även för att konsumera resor, kläder eller annat som kan anses mer som lyxbehov. Vad du ska låna till och inte kan ingen annan säga. Det är upp till dig att avgöra om din ekonomi klarar av ett lån och vad som är viktigt att låna till handlar om dina preferenser.

I den här artikeln ska vi titta närmare på billiga lån, vad billiga lån egentligen är för något, hur du hittar billiga lån och vad du ska tänka på när du jämför olika långivare med varandra. Så läs vidare om du är intresserad av billiga lån!

Vad är ett lån?

Att låna pengar av en bank eller kreditgivare innebär att ingå ett avtal. Du får en summa pengar med villkoren att du betalar räntorna och avgifterna som följer med lånet. Det finns olika typer av lån, med olika villkor och olika räntor. Några vanliga typer är bolån, billån och privatlån. I den här artikeln tittar vi främst på privatlån, som är en typ av lån som brukar användas för olika typer av konsumtion. Det finns olika typer av privatlån, bland annat SMSlån och snabblån, men även lån som mer traditionella banker erbjuder.

Vad är billiga lån?

billiga lånVad är egentligen ett billigt lån? Ett billigt lån är ett lån som inte kostar så mycket i förhållande till det belopp som du får låna. Det innebär att ett billigt lån har låga räntekostnader och låga avgifter.

När det gäller räntorna så går de upp och ned beroende på en rad olika samhällsfaktorer, hur världsekonomin ser ut och hur Sveriges ekonomi ser ut. Räntorna beror även på Riksbankens ränta. Vad som är en låg ränta och inte varierar alltså från en tid till en annan. Men kom ihåg att jämföra de olika långivarnas räntorna med varandra. Använd gärna en långivares låga räntor för att pressa en annan långivare. På det sättet kan du kanske förhandla ner räntan. Det hör till att förhandla när man pratar med banken om räntor.

Det finns olika typer av räntor. Du kan välja att binda räntan på ett antal år. Fördelen med det är att då vet du vilken ränta du kommer att ha under dessa år. Det kan kännas tryggt om du har ett lite större lånebelopp och en mer pressad ekonomisk situation. Om du har ett lägre lånebelopp och stora ekonomiska marginaler kan du välja rörlig ränta. Den rörliga räntan kan ändras var 3:e månad, vilket innebär att du inte kan veta vilken ränta du kommer ha i framtiden. Å andra sidan har den rörliga räntan historiskt sett visat sig vara den billigaste i längden.

Ett annat alternativ är att använda sig av en av de många jämförelsetjänster och låneförmedlare som finns på nätet. De fungerar så att du skickar in en enda ansökan och sedan skickas din förfrågan till en rad olika långivare. Inom kort får du erbjudanden på billiga lån från de olika kreditgivarna. Du kan sedan i lugn och ro jämföra de olika alternativen med varandra och välja det billigaste lånet.

Avgifter

En viktig aspekt när det gäller billiga lån är avgifter. Banken tar ofta en uppläggningsavgift för att lägga upp ett nytt lån. Denna avgift är sällan särskilt hög, den brukar ligga på ca 1000 kr. Men ibland har låneförmedlare kampanjer då de bjuder på uppläggningsavgiften och då kan det vara läge att passa på att teckna ett lån.

En annan typ av avgift som kan följa med ett lån är aviavgifter. Det är en avgift som tas ut för att du får en avi om det beloppet som kommer att dras från ditt konto i samband med att betalningen för räntorna genomförs. Jämför långivarnas aviavgifter tillsammans med räntorna för att få en uppfattning om helheten.

Amortering på billiga lån

Amortering innebär att betala av på sitt lån. Detta är inte en kostnad i samma bemärkelse som avgifter och räntor. När du amorterar kan man säga att du “betalar till dig själv” eftersom ditt lånebelopp sjunker varje gång du amorterar. Se hellre amorteringen som en form av sparande eftersom din månadskostnad för ditt lån kommer att sjunka i takt med att ditt lånebelopp sjunker.

Hur mycket bör jag amortera och när – undrar du kanske? Det beror helt på hur stort lån du har och vilka räntor du har. Har du ett stort lån med höga räntor är det förmodligen en bra investering att amortera en hel del. Då kommer din månadskostnad för lånet att gå ner. Har du ett mindre lån med låga räntor kanske du inte ser någon större anledning att amortera. Då kan det vara bättre att investera pengarna i aktier eller fonder, som kan ge en avkastning på upp till 5-7 % per år i snitt.

Varför låna pengar?

Det finns många anledningar att låna pengar och med andra ord många anledningar att leta efter billiga lån. Du kanske har spanat in en riktigt lyxig resa som du skulle vilja göra tillsammans med familjen? Om pengarna inte riktigt räcker till så kan det vara läge för ett lån.

Det kan också vara relevant att låna pengar om du exempelvis ska köpa en ny, lite finare bil. Du kanske behöver en bil för att ta dig till och från jobbet. På det sättet kan du se ditt lån som en investering.

Så ansöker du om billiga lån

Nu undrar du kanske hur du ska gå tillväga rent praktiskt för att ansöka om ett billigt lån, och hur du ska göra för att hitta det billigaste lånet. Det finns åtminstone ett par olika sätt att göra det på. Antingen kontaktar du din lokala bank eller någon annan större, traditionell bank och undersöker vilka former av privatlån som de erbjuder. Jämför villkoren och räntorna som du blir erbjuden och pressa gärna bankerna mot varandra. Det hör till att försöka förhandla ner räntan.

Ett annat sätt är att använda sig av en låneförmedlare/jämförelsetjänst på nätet. Då räcker det att skicka in en enda ansökan så kommer du få erbjudande från alla de kreditgivare som är anslutna till tjänsten. Det är ett snabbt och bra sätt att enkelt jämföra olika bankers räntor.

De billigaste lånen är oftast de där banken har någon form av säkerhet för lånet. Det kan vara ett billån eller ett bolån. Tack vare säkerheten (exempelvis villan eller bostadsrätten) så kan banken erbjuda låga räntor.

Det finns också annat som spelar in för vilka räntor du blir erbjuden. Om du har en stabil och bra ekonomi och är utan betalningsanmärkningar så bör du bli erbjuden bra räntor. Har du däremot betalningsanmärkningar eller något annat att anmärka på i din ekonomi kan det hända att du får nöja dig med lite sämre räntor. Sammanfattningsvis kan man säga att om du letar efter billiga lån med låg ränta så är det främst lån med någon form av säkerhet för banken som är aktuella, men det finns även privatlån med riktigt förmånliga räntor. Billigast lån hittar du om du är tålmodig, letar noggrant och inte ger upp i första taget.

Räntor på billiga lån

billiga lån med låg räntaDet finns olika typer av räntor som du kan få möjlighet att välja bland. Tar du ett stort lån kan du dessutom få möjlighet att dela upp lånet i olika delar och välja olika typer av räntor för olika delar. Det kan exempelvis handla om att binda räntorna på ett visst antal år, exempelvis 2, 3, 4 eller 5 år. Då vet du att du har samma fasta ränta under dessa år.

En annan typ av ränta är den rörliga räntan. Den kan förändras var tredje månad, vilket gör att du inte vet vilken ränta du kommer att ha i framtiden. Denna typ av ränta har historiskt sett visat sig vara den mest fördelaktiga. Att välja rörlig ränta kan alltså innebära att du får ett riktigt billigt lån. Billigare än 1-2 % kan dock vara svårt att hitta. Men kom ihåg att vilka räntor som erbjuds förändras över tid.

Kreditkort – billiga lån?

Ett kreditkort kan ses som en form av lån. Genom att ansöka om ett kreditkort får du möjlighet att handla för pengar som du egentligen inte har. Det kallas för kredit. Ofta kan du handla om betala månaden efter eller till och med flera månader efter utan någon ränta. Men när den perioden är slut så brukar det vara en relativt hög ränta om du fortfarande nyttjar den kredit som du har blivit tilldelad. Så det här knappast ett av de bästa alternativen om du letar efter billiga lån.

Om du ansöker och får beviljat ett kreditkort innebär det ofta att du får en kredit på mellan 15 000 kr och 100 000 kr. Många flygbolag, bensinbolag och andra företag erbjuder kreditkort där du får bonuspoäng när du handlar. Dessa poäng kan du sedan använda för att handla hos företaget eller ta ut som kontanter.

Vad bör jag låna till och vad bör jag inte låna till?

Att svara på vad någon annan bör låna till och inte är helt omöjligt. Vad som är viktigt för en person kanske inte alls är viktigt för en annan. Men en sak som alltid gäller är att det du som låntagare som är ansvarig för avgöra om det är ett bra tillfälle för ett lån eller inte. Det är också du som behöver bedöma om du har fått ett bra erbjudande eller inte. Det finns tyvärr en del oseriösa långivare som tar ut alldeles för höga räntor och avgifter.

En del anser att man enbart bör låna till sådant som kan innebära en positiv investering på sikt. Det kan handla om att låna till ett hus som stiger i värde eller att låna för att starta ett företag som på sikt kommer att gå med vinst. Andra tycker att det går alldeles utmärkt att låna för att resa på semester eller att köpa en bil. Det är helt upp till dig att avgöra hur du vill leva ditt liv och vad som är viktigt för dig här och nu.

Ett alternativ till att låna kan vara att först spara pengar och sedan köpa resan, kläderna eller vad det nu handlar om kontant. Nackdelen med det är att du förmodligen får vänta ganska länge, kanske flera år, innan du kan köpa det du vill ha. Och om du har en god och stabil ekonomi med regelbundna inkomster så kan det kännas väldigt onödigt att behöva vänta flera år för att köpa något som du skulle ha möjlighet att låna till nu direkt.

Vad är viktigt för dig i livet? Fundera över det innan du väljer att ta ett lån. Kanske kan det vara att komma iväg på den där resan eller att få köpa den nya, fina bilen. Det är bara du som kan avgöra om det är läge att ta ett lån eller inte. Men undvik att ta ett lån om du vet att du kommer att ha svårt för att betala räntorna och avgifterna. Undvik också att ta ett lån om du redan har många lån sedan tidigare och på ett eller annat sätt vet att du befinner dig i ekonomiskt svår situation. Då är det sällan en bra långsiktig lösning att ta ett till lån.

Skapa förutsättningar för att ta billiga lån

Hur skapar man de bästa möjliga förutsättningarna för att kunna låna pengar? Det mest grundläggande är att ha en stabil ekonomi med regelbundna inkomster. Det bästa är om du har en tillsvidareanställning med hög lön. Då kan banken eller kreditgivaren känna sig trygg med att du kommer att kunna betala de räntor och avgifter som är förknippade med ett lån.

Det är också bra om du har en medsökande när du ansöker om ett lån. Det innebär en extra säkerhet för banken eller långivaren. Om du inte skulle kunna betala avgifterna och räntorna så kan förmodligen den medsökande göra det.

Se också till att du undviker betalningsanmärkningar eftersom de kan göra det svårare att ansöka om billiga lån. En betalningsanmärkning kan uppstå när du inte betalar en faktura i tid och även missar att betala trots upprepade påminnelser. Se till att du har bra rutiner för hur du tar hand om inkommande post. Det gäller att inte missa kuvert eller lägga dem åt sidan för länge. Det bästa är att ta hand om all post direkt när du öppnar den. Om det inte går så skriv upp i din kalender eller på något annat ställe där du tittar regelbundet att du ska komma ihåg att ta hand om posten.

Ett bra sätt att få ordning på sin ekonomi är att skapa en budget. Där kan du ange hur mycket pengar du vill lägga på exempelvis mat, kläder, resor, nöjen och andra poster. Följ upp din budget regelbundet och se till att du följer den.

Om du lever tillsammans med en partner är det viktigt att ni är överens om er gemensamma privatekonomi. Titta igenom ekonomin tillsammans och se till så att det inte enbart är den ena parten som har koll på ekonomin och sköter om allt som rör ekonomin. Dela hellre på uppgifterna. Kanske kan en av er betala fakturorna och den andra ha ansvar för att följa upp budgeten? Genom att dela på de praktiska sysslorna får båda insyn i ekonomin vilket gör att ni tar ett gemensamt ansvar.

Kort avslutning angående billiga lån

Nu har vi tittat närmare på de billigaste lån som går att hitta på marknaden. Vi har gått igenom vad ett billigt lån är och hur du går tillväga rent praktiskt för att hitta det billigaste lånet.

Vi har också tittat närmare på vad det innebär att få ett kreditkort beviljat, vad du bör tänka på innan du lånar pengar och vad du bör låna till och inte låna till. Det finns mycket att tänka på när det gäller lån men till sist handlar det om att du behöver ta ansvar för din ekonomi och vad du väljer att låna pengar till och inte.

Att hitta billiga lån är fullt möjligt om du anstränger dig lite eller använder någon av de jämförelsetjänster eller låneförmedlare som finns på nätet. Kom ihåg att alla personer är unika och din ekonomiska situation är unik, så banken eller kreditgivaren behöver göra en kreditupplysning på dig för att de ska känna sig trygga med att låna ut pengar till dig. Detta hör till rutinerna och är inte något att oroa sig över. Men försök att inte få allt för många kreditupplysningar gjorda på dig inom kort tid, då det kan ses som en negativ indikation när bankerna avgör om de ska låna ut pengar till dig eller inte.

Förhoppningsvis har du fått en del nya insikter som du kommer att ha nytta av när du letar efter billiga lån. Vi önskar dig lycka till med din låneansökan.