Låna pengar

Hitta ditt lån idag


låna pengarAtt ha tillräckligt mycket pengar är grundläggande för att vardagen ska fungera och få att uppnå den livskvalitet som är önskvärd. Funderar du på att låna pengar? Det finns många anledningar till att göra det. Det kan hända att din bil har gått sönder och att du behöver reparera den. Skadan kanske blev större och dyrare än du trodde och pengarna på kontot räcker inte till. Samtidigt är du beroende av bilen för att ta dig till och från jobbet. Då kan det vara läge för ett billiga lån. Eller så ska du köpa en ny bil, åka på semester eller köpa ett hus.

Anledningarna till att låna kan, som sagt, vara många. I den här artikeln ska vi titta närmare på vad du bör tänka på innan du lånar pengar. Vi kommer dela med oss av våra bästa tips kring vad du bör låna till, vad du inte bör låna till, vilka olika typer av räntor som finns, när du ska välja rörlig respektive bunden ränta, hur mycket du kan låna och hur du jämför olika lån och hittar det bästa lånet. Så om du planerar att låna har du kommit helt rätt. Här kommer du få en hel del på fötterna innan du väljer vilket lån du ska ta.

Att klara sin vardagsekonomi

Att klara sin vardagsekonomi är inte alltid helt enkelt. Det kan vara svårt att få pengarna att räcka till varje månad. Som tur är finns det en hel del som du kan göra för att förenkla situationen. Till exempel kan du se över dina utgifter och undersöka om det är något som du skulle kunna dra in på. Kanske måste du inte lägga så mycket pengar på mat, kläder eller nöjen? Se också upp med små, regelbundna utgifter som cafébesök, tidningar och godis. Även om det kan kännas som små utgifter så kan det bli mycket pengar på sikt. Möjligheten att låna pengar är också ett bra alternativ för den som har en stabil ekonomi men som skulle vilja unna sig något extra, som en riktigt fin bil eller en lyxig resa.

Hur fungerar lån?

Att teckna ett lån innebär att ingå ett avtal med en bank eller annan typ av långivare. Det innebär att du lånar en summa pengar och blir skyldig att betala en viss ränta (och eventuell amortering) månadsvis eller kvartalsvis. Villkoren för lånet ska tydligt framgå i den information som följer med det avtal som du skriver under när du tecknar lånet.

Lån erbjuds av såväl stora, traditionella banker som mindre, mer teknikdrivna organisationer som erbjuder alternativa former för att låna pengar online. Vilken typ av långivare som du föredrar handlar i hög grad om personliga preferenser, men också vilken typ av lån som passar din livssituation. Vill du låna pengar snabbt kan någon form av privatlån vara det enklaste alternativet.

Det finns en rad olika typer av kreditgivare på marknaden. Allt ifrån enkla, snabba lån där kreditgivaren inte kräver någon form av säkerhet (dessa lån innebär ofta en betydligt högre månadsränta) till storbankernas bostadslån som ofta innebär en viss process och förhandling innan lånet kan betalas ut. Hur det fungerar att låna varierar alltså från kreditgivare till kreditgivare.

Generellt brukar det se ut så att kreditgivaren gör en kreditprövning (en så kallad UC) på dig eller er som ska låna för att se om du eller ni har den betalningsförmåga som krävs för att kreditgivaren ska kunna känna sig trygg med att betala ut lånet. Denna kreditprövning innebär en kontroll av din eller era inkomster och en koll kring dina eller era eventuella betalningsanmärkningar och krediter.

När kreditgivaren gjord en bedömning betalas lånet ut. Sedan betalar du en viss ränta (oftast månadsvis). Räntan är en viss procent av lånet och hur hög den blir beror på vilken kreditgivare du anlitat, om du lyckats förhandla ner räntan, bindningstid och en rad andra faktorer.

Vad bör jag låna till?

En del anser att det är viktigt att hålla sig till att enbart låna till det absolut mest nödvändiga, såsom boende och möjligtvis bilen. Andra är mer frimodiga när det gäller att låna till olika saker. Detta är i hög grad en fråga om personliga preferenser. Föredrar du att först spara pengar och sedan köpa det du vill ha? Eller köper du hellre direkt och sedan betalar en ränta på lånet och tycker att det är värt det eftersom du kunde handla det du ville ha på en gång?

De flesta har idag lån när det gäller boende och bil. Det är svårt att ha råd med att betala en bostad kontant på dagens bostadsmarknad. Så att låna till sin bostad är väldigt etablerat och accepterat. Vill du ha en lite nyare och finare bil så är det också ofta svårt att spara ihop till det. Då kan du behöva vänta många år innan du har råd att skaffa den bilen. Samtidigt finns det de som föredrar att bo billigt och köra en enklare, äldre bil för att slippa låna.

Som sagt, det är en fråga om personliga preferenser. Ingen annan kan säga vilket som är bäst för just dig. Det behöver du fundera på. Lever du tillsammans med någon annan är det bra om ni har en liknande syn på ekonomi och lån, så prata gärna ihop er i familjen innan ni gör era vägval.

Vad bör jag inte låna till?

Finns det något som du absolut bör undvika att låna till? Nej, det går inte att svara på den frågan så generellt. Det handlar faktiskt om hur viktig en sak är för dig och hur bråttom du har med att skaffa den. Kanske är det väldigt viktigt för dig och din familj att få komma iväg på en resa och vila upp er? Då kan det vara läge för ett lån.

Svaret på frågan om du bör undvika att låna till något handlar också mycket om hur er ekonomiska situation ser ut i stort. Är ni i ett pressat ekonomiskt läge så är det kanske inte läge att ta ytterligare ett lån. Då bör ni nog snarare fundera på hur ni kan dra ner på era kostnader, spara pengar och kanske sälja något som ni inte behöver. Har ni däremot gott om utrymme i er ekonomi, stabila och höga inkomster, så är det säkert ingen fara att ta ett lån. Så fundera över hur er ekonomiska situation ser ut innan ni bestämmer er för om ni ska låna eller inte.

Vilka typer av räntor finns?

De vanligaste typerna av räntor är rörlig ränta respektive bunden ränta. En rörlig ränta innebär att räntan kan förändras från tid till annan. Historiskt sett är det oftast den rörliga räntan som har varit den mest förmånliga. Men om du vill känna dig helt trygg med att dina kostnader per månad inte ska kunna öka dramatiskt bör du förmodligen välja en bunden ränta istället. Du brukar kunna binda räntan på exempelvis 1, 2, 3, 5 eller 10 år. Ju längre tid du väljer att binda räntan desto högre brukar den bli. Men det finns exempel på när det är billigare att binda räntan på till exempel 2 år än att välja den rörliga räntan.

Vilka räntor som gäller för olika bindningstider beror på hur bankerna förutser att räntan kommer att förändras över tid. Du har även möjlighet att dela upp ett lån i flera olika delar. Där du exempelvis binder räntan på en viss tid för en del, på en annan tid för en annan del och kanske väljer rörlig ränta på en tredje del. En fördel med den rörliga räntan är att det är enklare att betala av på lånet på den delen som har rörlig ränta. Det brukar du kunna göra när som helst, utan extra kostnad. Prata gärna med din bank om du är osäker på hur du ska dela upp ditt lån i olika delar. En specialist inom området kan ha bra tankar och idéer kring hur du kan lägga upp det för att det ska bli så förmånligt som möjligt för dig.

Ska jag binda räntan eller välja rörlig ränta?

Om du ska välja bunden eller rörlig ränta beror i hög grad på hur stort lånet är och hur din betalningsförmåga ser ut. Om lånet inte är särskilt stort och du har god betalningsförmåga kan du lika gärna välja den rörliga räntan, eftersom det knappast innebär någon större risk för dig om räntan skulle gå upp. Du kommer säkert kunna betala den låga räntekostnaden ändå. Om du däremot ska ta ett större lån och har en pressad situation när det gäller att få in tillräckligt mycket pengar i månaden, så bör du nog snarare titta närmare på de någon av de bundna räntorna. Då slipper du oroa dig för att inte kunna betala räntekostnaden från en månad till en annan.

Lån pengar – förhandla ner din ränta

Missa inte att du faktiskt kan förhandla ner din ränta! Många banker och kreditgivare visar upp sina så kallade “listpriser” på sina hemsidor. Men det är sällan kunderna accepterar dessa räntor. Det hör ofta till att det går att förhandla ner räntorna något, särskilt om det gäller en storbank och ett bostadslån. Då är det praxis att förhandla kring räntan.

Du brukar till exempel ha möjlighet att bli helhetskund hos banken för att få ett bättre erbjudande när det gäller räntan. Det kan innebära att du köper några av bankens övriga tjänster, såsom kreditkort, transaktionskonto, fondsparande eller liknande. Så prova gärna att förhandla ner din ränta, det kan du spara mycket pengar på i längden.

Nu undrar du kanske hur du ska göra för att förhandla ner räntan. Det finns några knep som går att använda sig av. Det bästa är att skicka in en låneansökan till flera banker och kreditgivare. Sedan kan du använda de bästa villkoren när du förhandlar med de övriga bankerna. Om någon av dessa banker sänker sin ränta så kan du fortsätta och använda den räntan i din diskussion med de övriga. På det här sättet sätter du press på bankerna och låter dem matcha sina räntor mot varandra. Detta är ett utmärkt sätt att få en lägre ränta.

Kom ihåg att behålla en god ton och var alltid trevlig och artig när du pratar med bankerna. Du har inte övertaget, utan snarare är det bankerna som har det. Samtidigt är de förmodligen intresserade av få dig som kund, men inte till vilket pris som helst.

Ett annat bra sätt att förhandla ner räntan är att kunna visa på sin goda betalningsförmåga. Om du har en tillsvidareanställning är det självklart ett bra argument för att du ska få en bra ränta. Har du dessutom sparade pengar på kontot så visar det på att du kan ta hand om din ekonomi och att det inte innebär någon risk för banken eller kreditgivaren att låna ut pengar till dig.

Ett ess i rockärmen kan vara om du har ett eget företag som du har möjlighet att arbeta med vid sidan om ditt vanliga arbete, då kan du dra in lite extra pengar om exempelvis den rörliga räntan skulle gå upp mycket på kort tid.

Hur mycket ska jag låna?

Hur mycket pengar är det lämpligt att låna? Ja, den frågan bör var och en ställa sig innan han eller hon tar ett lån. Hur mycket det är lämpligt att låna beror i hög grad på din betalningsförmåga. I första hand handlar det om hur mycket pengar du tjänar i månaden och hur stabil denna inkomst kan anses vara. Har du exempelvis en fast anställning (tillsvidaretjänst) så vet du ganska precis hur mycket pengar du får in i månaden.

Den andra faktorn att ta ställning till är hur mycket det kostar för dig att leva. För att få en uppfattning om det finns det några olika metoder. Den bästa innebär att du tittar tillbaka på ditt kontoutdrag och ser hur mycket pengar det går åt inom olika kategorier på en månad. Titta gärna på ett helt år eller mer för att få fram ett tillförlitligt genomsnittligt värde för en månad.

Många banker har automatiska tjänster som kan dela upp dina kostnader i olika poster. Besök din internetbank i datorn eller mobiltelefonen för att se om du har denna möjlighet. Ofta går det att sänka sina månadskostnader genom att leva billigare. Det brukar vara enklast att dra in på kostnaderna när det gäller mat, kläder och nöjen. Dessa poster är ofta ganska stora, men behöver egentligen inte vara det om du handlar smart.

Så genom att titta på hur mycket pengar du får in varje månad och hur mycket pengar du gör åt med så kan du få en uppfattning kring hur mycket pengar du skulle ha råd att låna. Du behöver kunna betala räntekostnaden plus eventuell amortering varje månad och ändå ha marginaler så att du får lite pengar över varje månad.

Amortering – vad är det?

Att amortera på sitt lån innebär att betala tillbaka på lånet. Beroende på kreditgivare och typ av lån så kan det vara mer eller mindre obligatoriskt att amortera en viss procent varje månad. Har du ett större bolån så är ofta amorteringen en stor del av kostnaden varje månad.

Men kom ihåg att när du amorterar så betalar du faktiskt pengar till dig själv! Din räntekostnad kommer sakta men säkert att gå ner i takt med att du amorterar och ditt lånebelopp blir lägre. Så det finns många fördelar med att amortera, det är faktiskt en form av sparande. Särskilt om din ränta är hög, kan det vara mer fördelaktigt att amortera än att placera pengarna i ett sparkonto. Är din räntekostnad däremot låg och du inte har några krav på dig att amortera kan det vara mer fördelaktigt att spara i fonder eller aktier.

Låna till bostad

Att låna till sin bostad är förmodligen den vanligaste formen av lån. Nästan alla behöver idag låna för att ha råd att köpa en bostadsrätt eller en villa. Bor du i en hyreslägenhet är det sällan du behöver ett lån, eftersom du då inte behöver gå in med någon större kontantinsats för att få tillgång till boendet. Så för dig som föredrar att inte låna till ditt boende är det klokt att titta närmare på hyreslägenheter.

Vill du ha lite mer frihet att göra vad du vill med ditt boende så är det bostadsrätt eller villa som gäller. Då kommer du förmodligen att behöva ta ett större lån. Jämför gärna olika bankers villkor och räntor innan du bestämmer dig för var du ska låna till ditt boende.

En vanlig form av bostadslån är lånet som går till en sommarstuga. Få har råd att köpa en sommarstuga kontant. Att låna till en sommarstuga är oftast aktuellt för den som redan har ett etablerat och stabilt boende och som längtar efter omväxling i tillvaron.

Låna till bil

Om du vill köra en lite nyare och mer exklusiv bil så kommer du förmodligen att behöva låna pengar. Många bilaffärer erbjuder förmånliga lån när du köper bilen hos dem. Att låna för att köpa bil är väldigt vanligt idag och kommer förmodligen fortsätta vara det i framtiden.

Låna till båt

Ett annat vanligt lån är lån till båt. En båt kostar förvånansvärt mycket pengar. Det kan räcka med en ganska liten båt för att du ska behöva betala flera hundra tusen kronor. Så att låna för att köpa en båt är inte alls ovanligt.

Låna till semester

Att låna för att åka på semester är kanske inte lika vanligt som att låna för att köpa en bostad eller bil, men det blir allt vanligare. Att resa en hel familj utomlands i en vecka eller två kostar en hel del och det är inte alla som har möjlighet att spara så mycket pengar varje månad att de har råd med att resa utomlands en gång per år. Då kan det bli aktuellt med ett lån.

Låna för att starta företag

En annan vanlig typ av lån är företagslån. Ofta innebär det ett antal stora utgifter att starta ett nytt företag. Om banken tror på din idé kan du få låna för att komma igång. Att starta företag innebär alltid risker, inte minst ekonomiska, och att ha ett lån i ryggen när verksamheten drar igång innebär en stor trygghet. Kanske kan det till och med vara så att kapitalet är en förutsättning för att du ska kunna starta verksamheten. Det beror så mycket på vilken företagsform det handlar om. Vissa företag går att starta helt utan kapital, exempelvis om du säljer tjänster som du själv utför och som inte kräver någon särskild utrustning. Andra företag kräver både lokaler, personal och inköp av utrustning för att de överhuvudtaget ska vara möjliga att driva.

Lån med medsökande

Att låna med medsökande innebär att ni är två som tar lånet tillsammans. Det innebär en ökad trygghet för banken eller kreditgivaren vilket gör att ni ofta kan få bättre villkor när ni är två som lånar. Den ena parten står då som huvudsökande och den andra som medsökande. Om ni exempelvis har varsin tillsvidareanställning så kan man förstå att det känns tryggt för banken. Om en av er mot förmodan skulle bli uppsagd så finns det fortfarande en part som har goda chanser att kunna betala räntor och amortering.

Låna eller spara?

Föredrar du att låna eller spara? Kom ihåg att även om du tar ett lån så ska pengarna förr eller senare betalas tillbaka. Så om du har möjlighet att vänta och istället spara ihop pengar för att köpa det du vill ha kommer du självklart att spara lite pengar på det, eftersom du då slipper räntekostnaden. Du kan exempelvis lägga undan en summa pengar varje månad, som du köper fonder eller aktier. Att köpa fonder eller aktier för små belopp varje månad är ett bra sätt att på sikt bygga upp ett stort sparkapital. Tack vare den så kallade “ränta-på-ränta”-effekten kan även små belopp bli mycket pengar på sikt. Samtidigt finns det saker, tjänster eller resor som du kanske inte vill vänta så länge med. Då kan det vara läge att låna pengar.

Låna pengar till låg ränta

Låna pengar till låg räntaDet finns mycket pengar att spara genom att jämföra olika långivare med varandra. Inte minst bör du titta närmare på vilka räntor som de olika långivarna erbjuder. Samtidigt kan det finnas andra faktorer som känns viktiga när du väljer kreditgivare. Kanske känner du någon personligen som jobbar åt företaget? Eller så är det viktigt för dig att välja en lokal bank som kanske stödjer det lokala föreningslivet eller på annat sätt bidrar till den bygd där du bor. Det kan finnas många anledningar att välja en viss kreditgivare, men kom ihåg att du aldrig är skyldig att välja en viss kreditgivare. Du är fri att jämföra och byta bank när helst du vill.

Det finns bra tjänster på nätet där du kan ansöka om lån och få erbjudanden från olika banker och kreditgivare. Ofta behöver du bara göra en enda ansökan och får bara en UC. Tjänsten skickar vidare din ansökan till en rad olika banker och kreditgivare. Sedan kan du välja den som erbjuder bäst ränta och villkor.

Kreditkort

Att ansöka om ett kreditkort och använda den kredit som erbjuds kopplad till kortet är ett alternativt sätt att låna pengar på. Ofta kan du få en kredit runt 20-30 000 kr via ett vanligt kreditkort från exempelvis en bank, ett flygbolag eller ett bränsleföretag. Kom ihåg att det ofta är relativt hög ränta när du nyttjar krediten som är kopplad till dessa kort. Ofta kan du handla räntefritt en månad eller två.

Låna bara från trovärdiga kreditgivare

Hur kan du veta om en kreditgivare är pålitlig och trovärdig? Det bästa är såklart om du har erfarenhet sedan tidigare av företaget. Ett annat alternativ är om du känner någon som har anlitat kreditgivaren. Du vill inte hamna hos en kreditgivare som inte betalar ut dina pengar i tid eller som har otydliga villkor när det gäller räntorna.

Låna pengar hos bank – uppläggningsavgift

Har du hört talas om uppläggningsavgiften och undrar vad det är? Uppläggningsavgiften är en avgift som bankerna ofta tar ut när de lägger upp ett nytt lån. Oftast ligger uppläggningsavgiften inte på mer än ca 1000 kr. Då och då erbjuder banker, kreditgivare eller jämförelsetjänster på nätet att du kan få slippa uppläggningsavgiften när du tecknar ett lån. Då är det läge att passa på!

Låna pengar utan säkerhet – vad innebär det?

Bolån är nästan alltid förknippade med säkerhet från bankens sida. Lån med säkerhet innebär att i det här fallet att om låntagaren hamnar i ett läge där han eller hon inte kan betala räntekostnader och amortering så har banken möjlighet att använda sig av husets värde som en säkerhet för att banken inte ska behöva riskera att förlora de pengar som banken har lånat ut.

Är du intresserad av banklån utan säkerhet? Ett privatlån sker ofta utan någon form av säkerhet för banken eller kreditgivaren. Det innebär som regel att du behöver betala en något högre ränta som kompensation för att banken eller kreditgivaren inte har någon säkerhet när de lånar ut pengar till dig. Att låna utan säkerhet blir allt vanligare.

Avgifter kopplade till lån

Banken får ta ut avgifter som är kopplade till kostnader som banken har med anledning av lånet. Det kan vara uppläggningsavgifter eller avi-avgifter. Ofta kan du avbeställa pappersavier och på det sättet slippa kostnaden för avierna. En avi är egentligen bara en upplysning om hur mycket pengar som kommer att dras från ditt konto den månaden, med anledning av ditt lån. Så detta är förmodligen något som du lika gärna kan vara utan. Avgifterna som bankerna tar ut ska vara tydligt specificerade när du tecknar lånet. Avgifterna får endast förändras om bankens kostnader förändras.

Hur kan man låna pengar?

När du kommit fram till att du vill låna pengar finns det några olika sätt att gå tillväga på. Ett av de vanligaste är att du går in på någon av bankernas hemsidor och fyller i en så kallad ansökan om lånelöfte. Där fyller du i dina personliga uppgifter, vad du heter, var du bor, hur mycket du tjänar, hur barn som finns i hushållet med mera. Det är ganska mycket uppgifter som behöver fyllas i så se till att du har gott om tid på dig.

När du har gjort din ansökan om lånelöfte kan du hos vissa banker få ett preliminärt besked inom några minuter. Då har banken ett system som automatiskt räknar ut om banken preliminärt kan säga “ja” till din ansökan. Systemet tar då hänsyn till lånebelopp, inkomster och kreditvärdighet med mera. Kom ihåg att ett preliminärt lånelöfte inte innebär att du med säkerhet kommer att få låna det aktuella beloppet. Banken kommer att ta kontakt med dig, förmodligen via telefon, för att höra om du vill gå vidare med din ansökan.

Det är först när banken gått vidare med ärendet som de kommer kunna ge ett definitivt besked om du får låna pengar eller inte. När du väl har fått lånelöftet kan du börja titta på bostäder, om det handlar om ett bolån. När det är dags att låna pengar gör du en låneansökan och sedan får du ditt lån beviljat.

Läs på om olika typer av lån

För att förbereda dig på bästa sätt inför att ta ett lån är det klokt att läsa på om olika typer av smslån. Ju mer du läser desto mer har du på fötterna när det är dags att bestämma sig för vilken typ av lån du vill ta. Det gäller att fundera över vilket lån som skulle passa dig och din situation bäst.

Läs alltid igenom den förhandsinformation som du får ta del av hos banken eller kreditgivaren. Och kom ihåg att alltid fråga om det är något som du inte förstår. På det sättet kan du vara så förberedd som möjligt och slipper eventuella överraskningar när det gäller villkor, räntor eller amortering.

Gör en budget

Det mest grundläggande för att klara vardagsekonomin på ett bra sätt är att göra en budget. Där skriver du upp vilka regelbundna inkomster du har och vilka fasta utgifter som finns i hushållet. Skriv också upp ungefär hur mycket pengar du vill lägga på nöjen, mat och andra mer rörliga kategorier. På det sättet kan du få en översikt över din ekonomi och göra en plan för hur du skulle vilja förändra ditt sätt att leva.

Du kan enkelt göra en budget i exempelvis Excel. Har du lite grundläggande kunskaper i programmet kan du laborera med olika formler och uträkningar så att du kan se hur din ekonomi förändras beroende på hur olika poster förändras. Du kan exempelvis lägga in dina lån och räntekostnader i kalkylen. Då kan du se hur din ekonomi förändras om räntan går upp. Att ha en budget för vardagsekonomin är en bra grund för att kunna ta beslut om eventuella ytterligare lån.

De bästa lånen – låna pengar billig ränta

De bästa lånen är sådana som innebär låga räntekostnader och där det du lånar till antingen behåller sitt värde eller till och med ökar i värde. Lånar du exempelvis pengar för att köpa ett hus, så kan det mycket väl vara så att det har ökat i värde den dagen du ska sälja det. Det innebär att du har tjänat pengar på att låna pengar!

Detsamma gäller om du lånar pengar för att starta ett företag. Kanske går företaget så bra att du på sikt har tjänat så mycket pengar att du kan betala tillbaka ditt lån och fortsätta gå med vinst tack vare ditt företag.

Ovanstående resonemang innebär dock inte att det behöver vara fel att handla kläder eller mat på kredit. Allt handlar om vad som är viktigt för dig och vad du bedömer att du har möjlighet att göra utifrån dina förutsättningar.

Ansök lån – trots betalningsanmärkning

Ja, en betalningsanmärkning behöver nödvändigtvis inte innebära att du inte kan låna pengar. Hur en långivare bedömer din kreditvärdighet och din betalningsförmåga beror i hög grad på hur just den långivaren resonerar. Vad som är viktigt för en långivare, kan vara helt oväsentligt för en annan. Så prova dig fram bland olika långivare och kom ihåg att det är mycket som spelar in när det gäller att bedöma din betalningsförmåga, det hänger inte på en enskild betalningsanmärkning.

Lycka till med att ansöka om lån

Nu tänker du kanske: “Jag vill låna pengar!” Tänker du göra en ansökan om lån? Vi önskar dig lycka till med din låneansökan och hoppas att du tar tillvara tipsen som vi har delat med oss av. Det mest grundläggande är att avgöra om du har råd med ett nytt lån. Det gör du genom att göra en budget för din vardagsekonomi. Sedan är det dags att jämföra olika långivare och förhandla ner räntan. När du har hittat en långivare som du anser vara den bästa för din situation ansöker du om ett lån där. När du fått dina pengar utbetalda kan du förverkliga din dröm. Kom också ihåg att du kan förhandla om räntan med jämna mellanrum. Lycka till med att ansöka lån!