Låna 15 000

Hitta ditt lån idag


Har bilen gått sönder? Eller behöver du reparera något i ditt hem? Plötsliga utgifter kan uppstå när du minst anar det. För att hantera plötsliga uppgift utgifter som uppstår så kan en bra lösning vara att ta ett lån. Att låna 15000 kr innebär ofta att ta ett så kallat privatlån ett privatlån är en typ av lån som är till för konsumtion.  I den här artikeln ska vi titta närmare på vad det innebär att ta ett privatlån.

Vad är ett privatlån?

Ett privatlån är ett lån som är avsett för konsumtion. Många tar privatlån för att lösa olika större utgifter som har uppstått oväntat i vardagen. Det kan handla om att bilen har gått sönder eller att en fastighet behöver repareras. Andra tar ett privatlån för konsumtion av resor eller andra behov som är mer lyxbetonad. Vad som är rätt att låna till login Det går inte att svara på generellt. Det är helt upp till dig att avgöra vad som är viktigt för dig och vad som är bråttom att lösa inom kort tid.

God kreditvärdighet

låna 15 000 krVad krävs för att få ett lån beviljat? Främst handlar det om din nuvarande och framtida betalningsförmåga. När du ansöker om ett lån kommer långivaren att göra en kreditupplysning på dig. Där kan långivaren se din nuvarande ekonomiska situation. Långivare tittar på hur mycket pengar du tjänar och hur regelbundna dina inkomster är. Sedan gör långivaren en bedömning för att avgöra om långivaren ska bevilja ditt lån eller inte. God kreditvärdighet uppnår du genom att ha stabila och höga inkomster. Om du inte har det kan det vara bra att ha en medsökande när du ansöker om lånet. Då får banken en extra säkerhet och kan känna sig trygga med att du kommer klara att betala av lånet.

Det finns även andra sätt att öka sina chanser att få ett lån beviljat. Om du äger fastigheter, företag eller har sparade pengar sedan tidigare så är det en stor fördel. Använd gärna någon av de jämförelsetjänster som finns på nätet när du ansöker om lån. Då slipper du skicka in en stor mängd ansökningar. Istället gör du bara en enda ansökan. Sedan får du erbjudanden från en rad olika kreditgivare. Du kan i lugn och ro hemma jämföra de olika erbjudandena och välja det erbjudande som passar din situation bäst. Kom ihåg att jämföra de avgifter, räntor och villkor som långivarna har specificerat.

Förhandla ner räntan

Om du vänder dig till ditt lokala bankkontor så hör det till att försöka förhandla ner räntan. Bankerna visar ofta upp sina listpriser när det gäller räntor. Men om du har en god ekonomi så har du ofta möjlighet att få en lägre ränta än vad som anges i listpriserna. Försök att lyfta fram det positiva i din ekonomi när du pratar med banken. Det är bra om du kan visa att din framtida betalningsförmåga är god. När det gäller ett privatlån på så pass lite som 15 000 kr så borde det inte vara några större problem att få ett lån beviljat.

Vad innebär det att amortera?

Att amortera innebär att betala av på sitt lån. När det gäller vissa lån finns det amorteringskrav. Det gäller exempelvis stora bolån. När det gäller mindre lån som exempelvis lån på 15 000 kr är det inte alls säkert att du har något krav på dig att amortera. Det kan ändå vara klokt att försöka amortera om du har möjlighet att göra det. Särskilt om räntan är hög. Då kan du se amorteringen som en form av sparande. Du betalar ju faktiskt pengar till dig själv när du amorterar. Om du däremot har en väldigt låg ränta så kan det vara bättre att investera pengarna i fonder eller aktier. Då kan du få en avkastning på så mycket som 5-7% per år på de pengar som du investerar.

Betalningsanmärkningar

låna 15000 utan betalningsanmärkningarOm du har en betalningsanmärkning sedan tidigare så kan det vara svårare att få ett lån beviljat. Men ge inte upp! Det gäller att ha tålamod och att försöka hitta en långivare som inte stirrar sig blind på betalningsanmärkningar. Det finns gott om långivare som istället tittar på din nuvarande och framtida betalningsförmåga. Det kan ju faktiskt vara så att du drog på dig en betalningsanmärkning för länge sedan och att det var rent slarv som gjorde att du fick den. En betalningsanmärkning behöver alltså inte betyda att du har dålig ekonomi.

Ta hand om din ekonomi på bästa sätt

Hur tar man då hand om sin ekonomi på bästa sätt? Ett bra sätt att göra det på är att upprätta en budget. I budgeten specificerar du vilka inkomster du har och vilka regelbundna utgifter som förekommer i ditt hushåll. Med hjälp av din budget kan du få en bra överblick över din ekonomi. Dessutom kan du använda budgeten för att planera för framtiden. Kanske finns det något som du skulle vilja spendera mindre pengar på? Kanske finns det något som du skulle vilja lägga mer pengar på? Många vill till exempel öka sitt sparande. I budgeten delar du in dina utgifter i olika kategorier för att se vad du faktiskt lägger dina pengar på. Då blir det också lätt att planera för framtiden och justera hur du vill använda dina pengar. Se till att du följer upp din budget med jämna mellanrum och ser om du faktiskt lever efter den eller inte.

Med hjälp av en budget får du bra överblick och det blir också till ett diskussionsunderlag om du har en partner. Det är nämligen viktigt att ni som par är överens om vilka ekonomiska prioriteringar ni ska göra. Annars blir ekonomiska frågor lätt föremål för bråk.

En annan viktig aspekt av att ta hand om sin ekonomi är att se till att man har bra rutiner när det gäller inkommande post. Risken finns att om du missar ett kuvert med en faktura så kan det i förlängningen leda till en betalningsanmärkning. Du vill göra allt vad du kan för att undvika eventuella betalningsanmärkningar.

Försök att alltid ta hand om inkommande post direkt. Om du inte har möjlighet att ta hand om posten direkt så öppna den åtminstone och skriv upp någonstans att du ska ta hand om den så att du inte glömmer det. Om ni är två i hushållet är det viktigt att ni har pratat om vem som tar hand om den inkommande posten och vem som har ansvaret att betala fakturor. Att få en betalningsanmärkning kan innebära stora problem när det gäller att ansöka om och få beviljat ett lån. Därför är det viktigt att undvika det så långt det är möjligt. Ett bra sätt att undvika betalningsanmärkningar är att använda sig av autogiro så långt det är möjligt. Då minimerar du risken att missa någon faktura.

Avslutning och sammanfattning

Nu har vi tittat närmare på vad det kan innebära att låna 15 000 kr. Vi har gått igenom hur du rent praktiskt kan gå tillväga för att låna 15 000 kr. Vi har också tittat närmare på vad det innebär att amortera. Vi hoppas att det ska gå bra med din låneansökan och önskar dig lycka till i framtiden med din ekonomiska situation.