I den här artikeln ska vi titta närmare på vad ett privat lån är, hur du hittar ett bra privatlån med låg ränta och hur du kan tänka kring din ekonomi i allmänhet. Så om du är intresserad av att ta ett privatlån har du kommit helt rätt. Läs vidare för att lära dig mer om hur du ska tänka och förbereda dig innan du bestämmer dig för vilken långivare som du vill anlita.

Det finns nämligen en hel del olika saker som är bra att tänka igenom innan du bestämmer dig för hur mycket du ska låna och av vem. Inte minst är det viktigt att jämföra räntor, villkor och avgifter.

Så tar du hand om privatekonomin

privatlånAtt ta hand om sin privatekonomi är inte helt enkelt. Men det finns några bra knep som du kan använda dig av. Ett sätt är att göra en budget. Skriv upp hur mycket pengar du vill lägga på olika poster, exempelvis mat, kläder, nöjen, boende och så vidare. Följ sedan upp din budget genom att titta på dina kontoutdrag och jämför med din budget. Klarade du av att leva som du hade tänkt? Eller finns det något du vill justera till nästa månad?

Det finns flera olika tjänster som du kan använda dig för att dela upp din kostnader i olika kategorier. Fler av de större bankerna har dessa tjänster inbyggda i sina appar för mobiltelefoner. Prova gärna att ladda hem din banks app och se vilka funktioner som finns där för att underlätta din privatekonomi.

Se upp med små, onödiga kostnader i vardagen. Det kan bli stora belopp i längden! Det kan exempelvis handla om att köpa kaffe i kiosken, köp av tidningar eller godis. Dessa små kostnader kan verka försumbara men på lång sikt hade du kunnat spara mycket pengar om du hade låtit bli.

En annan post i privatekonomin som är värd att se över är alla abonnemang på digital tjänster som du har. Kanske finns det något abonnemang som du betalar för varje månad men som du egentligen inte behöver eller ens använder?

Vad innebär det att låna pengar?

Att låna pengar av en bank eller kreditgivare innebär att ingå ett avtal med banken eller kreditgivaren. Ni kommer överens om en summa pengar som du ska få låna, med villkoret att du betalar en viss ränta på lånet (vanligtvis varje månad). Dessutom kan det tillkomma andra avgifter, såsom aviseringsavgifter och en uppläggningsavgift. Vissa lån behöver du även betala av på regelbundet, det kallas för amortering.

Det finns många sätt att låna pengar på. Ett av de vanligaste är att kontakta sin lokala bank och se om de har möjlighet att erbjuda dig ett lån. För att få möjlighet att låna pengar behöver du vanligtvis ha en stabil ekonomi, utan anmärkningar och regelbundna inkomster. Ju mer du tjänar desto mer får du låna.

Men det finns långivare som inte är lika strikta när det gäller din ekonomiska situation. Du kan få låna trots betalningsanmärkningar och trots att du kanske inte har någon tillsvidareanställning. Dock kan det innebära att du får betala något högre räntor, eftersom banken eller långivaren anser att de tar en något högre risk när de lånar ut pengar till en person vars ekonomiska situation inte kan anses vara helt stabil.

Vad är privatlån?

privatlån svar direktEtt privatlån är ett lån utan någon säkerhet (läs mer om vad det innebär nedan). Privatlån är oftast avsedda för konsumtion av något slag, exempelvis resor, kläder eller renovering. Tidigare kallades privata lån ofta för blancolån, men idag används oftast termen privatlån av banker och kreditgivare. På det sättet framhäver bankerna att lånet är till för konsumtion.

De flesta privata lån ligger på mellan ca 10 000 kr och 500 000 kr. Eftersom långivare och banker tar en större risk då de lånar ut pengar utan säkerhet så är räntan oftast högre än vid exempelvis ett bolån (då banken har huset som säkerhet). Räntan för ett privatlån brukar ligga på ungefär 5% – 20%, men kan ibland vara mycket högre.

Ett privatlån brukar betalas tillbaka genom månatliga amorteringar. För att få låna behöver du dessutom betala räntan. Ibland kan det också tillkomma andra avgifter såsom uppläggningsavgift och aviseringsavgift. Dessa avgifter och räntan är rena kostnader som inte på något sätt leder till en avbetalning av lånet.

Privatlån utan säkerhet

Att låna utan säkerhet kan låta som något negativt. Men den uteblivna säkerheten i det här fallet syftar inte på dig som låntagare utan på långivaren. Vid exempelvis ett bolån har banken bostaden som säkerhet eller garant för att kunna lösa lånet om låntagaren skulle hamna i en ekonomisk kris och inte kan betala ränta och amortering. Vid privatlån har banken inte någon sådan form av säkerhet, eftersom det handlar om lån för konsumtion.

Jämför ränta privatlån

Letar du efter lägsta räntan privatlån? Att jämföra räntor är grundläggande för att få ett så förmånligt lån som möjligt. Att hitta lägsta ränta privatlån kan vara svårt men det finns flera olika sätt att jämföra räntor på. Du kan ringa runt till olika banker eller andra långivare och be dem presentera sina bästa räntor för dig. Du kan också bestämma träff med banken för ett personligt möte. Det kan vara ett bra sätt att få möjlighet att förhandla ner räntan. På det sättet kan du få lägst ränta privatlån.

Ett annat sätt att jämföra räntor är att använda sig av en låneförmedlare på nätet. Det finns gott om sådana tjänster. Det innebär att du endast behöver skicka in en enda förfrågan, sedan skickar låneförmedlaren vidare din ansökan till en mängd olika långivare. Inom kort får du svar från långivarna med förslag på villkor och räntor. Då kan du i lugn och ro hemma jämföra de olika lånen och välja det som passar dig bäst. På det sättet kan du hitta billiga privatlån.

Titta igenom villkoren, räntorna och avgifterna och jämför de olika lånen med varandra. Kom ihåg att också välja en långivare som du litar på. Det bästa är om du har någon referensperson som har använt sig av långivaren tidigare, eller om du själv har erfarenhet av långivaren från förr.

Privatlån med låg ränta

Nu ska vi titta lite närmare på privatlån låg ränta. De bästa privatlånen är såklart de med lägst ränta. Letar du efter det billigaste privatlånet? För att hitta ett privatlån med låg ränta behöver du förmodligen jämföra en hel del olika långivare. Låg ränta privatlån kan vara svårt att hitta, men det går om du är noggrann och tålmodig.

Se upp med att skicka in många förfrågningar på en gång eftersom det då kommer att göras flera kreditupplysningar på dig. Långivare kan se hur många kreditupplysningar som gjorts på dig på sistone, och det kan ses som en negativ signal om det gjorts väldigt många kreditupplysningar på kort tid. Då kan långivaren bli misstänksam och fundera på om du har några problem med din ekonomi.

Varför ta ett privatlån?

Anledningarna till att människor tar privatlån varierar. Men ofta handlar det om någon form av privat konsumtion, exempelvis ett badrum som behöver renoveras, en resa som familjen vill göra, eller något annat som inte kan vänta. Det finns alltså många anledningar att vilja ta ett av de billigaste privatlån. En stor fördel med privatlånet är att du inte behöver ha någon säkerhet att bidra med. Men å andra sidan kan det innebära att räntorna blir högre.

Fundera över din ekonomiska situation och livssituation och tänk igenom om det kan vara läge att ta ett lån privat. Finns det något du skulle vilja ändra på hemma? Kanske något rum som behöver renoveras eller någon resa som familjen skulle vilja göra. Om ni har en stabil ekonomi kan det vara läge att ta ett smslån. Jämför då olika långivare för att hitta ett så bra lån som möjligt. Det gäller att hitta en långivare som kan erbjuda bra villkor, låga räntor och låga avgifter.

Hur mycket ska jag låna?

Hur mycket du ska låna beror förstås helt på vad du tänker använda pengarna till. Det finns dock några saker som kan vara bra att fundera över innan du bestämmer dig för hur mycket pengar du vill låna. För det första behöver du se till att du har råd att betala ränta, avgifter och amortering på det belopp som du väljer. Det är det mest grundläggande!

För det andra behöver du fundera på om du har hittat ett lån som innebär låga räntor och bra villkor. Om du är tveksam till det kanske du ska försöka hålla nere beloppet något. Du kan alltid överväga att spara pengar en period för att kunna betala delar av beloppet kontant och få möjlighet att ta ett lite mindre lån.

Vad ska jag inte låna till?

Den frågan är egentligen omöjlig att svara på. Att säga att du inte ska låna till något skulle vara att sätta sig över dig och inte ta hänsyn till dina behov och önskemål. Vad du ska låna till och inte beror helt på vad som är viktigt för just dig. Kanske är det viktigt för dig att komma iväg på den där resan till sommaren? Eller så behöver du verkligen få till den där renoveringen av köket? Om det är bråttom med någon typ av konsumtion kan egentligen bara du själv avgöra.

Men generellt kan man säga att de bästa lånen, rent ekonomiskt, är de lånen som ger något tillbaka i slutänden. Det kan handla om att låna till ett boende som stiger i värde på sikt. Du har du lånat pengar och betalat ränta, men ändå till sist tjänat pengar för att du tog det där lånet. Samma sak gäller om du lånar pengar för att starta ett företag. Om företaget går bra och blir lönsamt så kan du på sikt betala tillbaka hela lånet och gå med vinst.

Att ta privata lån för att konsumera exempelvis kläder, smycken eller resor innebär ingen möjlighet att tjäna pengar på sikt. Det är en ren förlustaffär rent ekonomiskt. Men som sagt kan ingen annan säga vad som är viktigt och värt något för dig. Så det är helt upp till dig att ta ansvar för din egen ekonomi och för ditt liv och avgöra vad det är läge att låna pengar för att kunna köpa direkt, och vad som kan vänta. Det kan faktiskt finnas saker som du inte behöver just nu och då kan det vara bättre (ur ekonomisk synpunkt) att spara pengar och handla senare. Då slipper du betala någon ränta.

Vad är en kreditupplysning?

När du börjar ansöka om privatlån kommer du märka att bankerna och långivarna tar kreditupplysningar på dig. Det är inget att vara rädd för, det hör till proceduren.

En kreditupplysning (även kallad UC efter företaget Upplysningscentralen som är ett av de mest anlitade kreditupplysningsföretagen) innebär att banken eller långivaren begär ut uppgifter om din taxerade inkomst, eventuella betalningsanmärkningar, övriga kreditupplysningar som har gjorts med mera. Detta gör banken för att få en uppfattning om din ekonomiska situation. Banken använder kreditupplysningen som ett underlag för att bedöma om det är läge att låna ut pengar till dig eller inte.

Ofta får du ett preliminärt lånelöfte baserat på din kreditupplysning. Men kom ihåg att du behöver ett definitivt lånelöfte innan du kan vara säker på att få låna pengar. Det definitiva lånelöftet baseras i regel på vilka stabila, regelbundna inkomster som du har. Om du gör din låneansökan tillsammans med en medsökande så räknas även den personens inkomster med i ansökan.

Lycka till med din ansökan

Överväger du att ansöka om ett lån? Vi önskar dig lycka till med privatlånet. Förhoppningsvis har du fått lite mer på fötterna tack vare denna artikel. Vi hoppas att du tar med dig dina nyvunna kunskaper och förbereder dig väl innan du väljer långivare och belopp. Oavsett vilket belopp det handlar om bör du komma ihåg att jämföra olika långivare noggrant för att hitta det bästa möjliga lånet för just din situation och dina behov. Att välja ett lån med väldigt höga räntor kan bli en dyr historia i längden.