Så skaffar du en större disponibel inkomst

Att få medlen att räcka till är en konstant utmaning för de flesta personer som lever ett aktivt liv. Det är så mycket man vill göra, köpa och se men för att hinna med allt det som man tror är nödvändigt för ett modernt liv måste man också jobba en hel del och desto mer man vill göra desto mer behöver man jobba – eller i alla fall tjäna på sitt jobb.

Hur ska man då hantera detta livspussel och få allting att gå ihop när man vill så mycket? Hur ska man kunna leva ett balanserat liv och samtidigt göra allt det man vill göra utan att det hela brakar ihop?

Prioritera

Lyckligtvis finns det en hel del saker som du kan göra för att få till en större disponibel inkomst. Det första är att prioritera vad som är viktigt för dig och verkligen vara ärlig med vad det är du vill ha en större disponibel inkomst för. Säger du att du vill ha en större disponibel inkomst för att du vill spara pengar eller är det för att du inte har några pengar kvar i slutet på varje månad? Det gäller att vara ärlig här för om det är så att du har skapat ett slukhål av konsumtion kommer en eventuellt ökad disponibel inkomst inte vara till mycket nytta för dig utan bara föda ett behov av en än större disponibel inkomst.

Lägg om och samla ihop lånen

Att lägga om dina smslån kan vara en mycket bra första åtgärd att ta till för att öka din disponibla inkomst. Har du flera olika lån finns det nästan alltid möjlighet att lägga om dem eller samla dem på ett sätt som gör att du sparar pengar. Det kan vara så att på vissa av dina lån betalar du höga avgifter varje månad och att bli av med dessa avgifter ökar direkt dina disponibla inkomster varje månad.

Det du kan göra är att lista olika kreditinstitut och banker efter vilka nominella räntor de har och sedan göra en andra lista där du jämför månadsavgifterna för lånen med dessa två listor i handen kan du få fram vilken bank som har de sammantaget bästa villkoren för dig.

Nu kan du kontakta den bank som har de bästa villkoren och ansöka om ett nytt lån för att betala av de gamla lånen. Med tanke på att du inte avser att öka din totala lånesumma utan faktiskt sänka kostnaderna för denna är det högst sannolikt att du kommer få ett positivt besked från banken.

Det är många tusenlappar som finns att spara på att samla ihop lån. Desto fler lån du har desto mer finns att spara eftersom avgifterna på lånen ofta utgör en relativt stor del av den effektiva räntan du betalar varje månad.

När du ser över dina lån ska du inte glömma bor att inkludera en eventuell bil eller båt som du äger och har köpt med bilen eller båten som säkerhet. Det kanske kan vara så att dessa lån också är dåliga och kan tas med i uppsamlingen du gör.

Tjäna mer

Att tjäna mer pengar är förstås ett alldeles lysande sätt att öka sin disponibla inkomst. Hur lätt är det då tänker du? Jag har mitt jobb och inte kan jag göra något åt den saken. Det finns dock många personer på arbetsmarknaden som ganska lätt kan få upp sin inkomst. Om du jobbar inom vård, inom rättsväsendet eller hotell och restaurang till exempel kan du be om att få fler obekväma arbetstimmar per månad. Obekväm arbetstid är mycket lönsam för den som tar dem och om du inte har en familj att anpassa dig till finns alla möjligheter att utnyttja denna situation till din fördel.

I andra yrken finns ofta möjligheterna att ta en intern utbildning eller två och därmed få ett större ansvar, och det ger nästan alltid en högre lön.

För högre tjänstemän kan det finnas möjligheter till utlandstjänst som kan vara mycket lukrativ och innehålla en hel del förmåner och lönetillägg.

Sänk dina kostnader

Slutligen har vi en annan mycket effektiv metod att öka din disponibla inkomst och det är att helt enkelt skära i kostnaderna. Vad är det i ditt liv som tar mest i anspråk av dina inkomster? Bor du stort fast du är ensamstående? Har du en dyr bil eller båt som du sällan använder för att du jobbar för mycket på att betala av på skulderna för dessa? Har du fått dille på att bo på lyxhotell så fort du reser?

Om du gör dig av med bilen som du sällan använder eller helt enkelt faktiskt inte behöver kan du spara mycket pengar redan där. De flesta uppskattningar gör gällande att en bil, inklusive värdeminskningen, kostar så mycket som 10,000 kronor per månad så där finns stora pengar att spara. En båt kostar också på, särskilt som de är väldigt dyra objekt för den korta sommaren vi har i Sverige.

Så sälj båten och bilen och du har redan ökat din disponibla inkomst rejält. Om du växlar ned till ett billigare boende finns än mer att spara.

Det som är det fina med att göra sig av med grejer och att flytta till ett mindre boende är att du samtidigt som du ökar din disponibla inkomst kommer du att få en massa extra tid till förfogande. Det tar tid att sköta ett stort hem, en båt och en bil och nu kan de timmarna användas mer flexibelt.

Sedan finns det säkert en massa andra saker i ditt liv som tillsammans också gör stora anspråk på dina inkomster. Det kan vara allt ifrån prenumerationer till digital-TV till dyra sportutrustningar med mera. Så se över dem också.

Lämna en kommentar