Har du för mycket lån och krediter? Då kan det vara läge att samla dina lån. I den här artikeln ska vi titta närmare på vad det innebär att samla lån. Det är ett bra sätt att få ner sina månadskostnader när det gäller lån och krediter.

Så om du är intresserad av att sänka dina fasta månadskostnader och få bättre koll på din ekonomi har du kommit helt rätt. Läs vidare om du vill lära dig att lägga om lån, lösa lån och krediter och att samla alla lån på ett ställe.

Det finns nämligen många, stora fördelar med att samla sina lån. Dessa fördelar kommer vi att titta närmare på och fördjupa oss i. Det kan inte nog understrykas hur mycket du har att tjäna på att lösa dina lån och samla din krediter.

Planera för framtiden

samla lånAtt ta hand om sin ekonomi och planera för framtiden så att den ekonomiska situationen blir bra på lång sikt är inte helt enkelt. Det är inte självklart att du har fått med dig färdigheter och kunskaper som krävs för att klara det. Det finns några saker som är bra att tänka på för att underlätta hanteringen av den egna ekonomin. Nu ska vi kort gå igenom dem innan vi tittar närmare på vad det innebär att samla sina lån.

För det första är det bra att ha en budget för sin privatekonomi. Där kan du specificera vad du vill lägga dina pengar på och hur mycket pengar du vill lägga på olika poster. Följ upp din budget med jämna mellanrum och kontrollera mot dina kontoutdrag så att du ser att ingen post drar iväg för mycket.

Om du lever tillsammans med någon är det viktigt att ni som par tar ett gemensamt ansvar för er ekonomi. Att ha en partner kan vara en stor ekonomisk fördel. Ni kan dela på kostnader och på det sättet leva billigare. Till exempel kanske ni klarar er med en bil?

Men att vara två kan också ställa till det när det gäller ekonomin. Ni kanske vill göra olika prioriteringen eller så är ni inte överens om vad ni ska lägga era gemensamma pengar på. Därför är det viktigt att prata igenom ekonomin och att se till att båda har koll på ekonomin och vet hur er ekonomiska situation ser ut.

Många tar små, snabba privatlån för att lösa kortsiktiga frågor i ekonomin. Nu ska vi titta närmare på hur du kan samla dessa små lån i ett enda större lån. Vi ska även lära oss lite mer om vilka fördelar det finns med att göra så.

Vad innebär det att samla lån?

Har du någon gång tänkt: “Jag skulle vilja samla mina lån”? Att samla lån innebär att slå ihop många olika lån med höga räntor till ett enda, med lägre ränta. Om du pratar med din bank kan det hända att du kan få hjälp att samla lån. Det finns nämligen många fördelar med att lösa dyra lån och krediter.

Genom att lösa dyra lån kan du sänka dina fasta månadskostnader. Om du har många olika lån, med höga räntor, kommer du få en lägre kostnad per månad om du slår ihop alla lånen till ett enda – med lägre ränta. Dessutom har du chans att slippa betala flera avgifter för avier och fakturaavgifter. Snabba lån med hög ränta har ofta kort löptid. Med ett större lån kan du förlänga lånets löptid.

För det andra innebär det att du får bättre koll på din ekonomi om du kan samla alla lån. Att ha många olika lån hos många olika kreditgivare är ofta rörigt och kan leda till stress i onödan. När du har alla lån samlade är det enklare att få en överblick och du kommer få bättre koll på vad din månadskostnad för lånen faktiskt ligger på. På det sättet minskar du stressen över din privatekonomiska situation.

Lånet kommer även att vara anpassat till din ekonomiska situation, vilket gör att amorteringsbeloppet kommer att ligga på en nivå som känns lagom. Det är klokt att amortera så mycket som möjligt, men samtidigt inte så mycket att det blir ett pressat läge varje månad.

Genom att samla lån förbättrar du din kreditvärdighet

samla lån låg räntaVarför är det viktigt att ha god kreditvärdighet? Jo, för att kreditvärdigheten är det som banker och butiker tittar på när de ska bedöma din ekonomiska situation och din betalningsförmåga.

En stor fördel med att samla lån och krediter är att du förbättrar din kreditvärdighet. Det kommer att se mycket bättre ut på framtida kreditupplysningar om du har ett samlat privatlån hos en kreditgivare, istället för många olika små lån hos många olika långivare.

När du förbättrat din kreditvärdighet har du större chanser att få olika typer av lån, inte bara privatlån. En bra kreditvärdighet är viktigt när du exempelvis ska ansöka om bolån eller billån.

Samla dina lån för att betala av dem snabbare

Genom att samla dina lån får du som regel bättre villkor och lägre räntor och avgifter. Det gör att du får mer pengar över till att betala av på lånet, det vill säga amortera. Ju mer du kan amortera per månad desto snabbare går det att lösa lånet, det vill säga betala av det helt. Att betala av ett lån kan innebära en stor frihetskänsla. Dessutom är det bra för din ekonomi på lång sikt att betala av på dina lån.

Du sparar tid på att samla dina lån

Att ha många lån och långivare innebär att få många fakturor, avier och annat som måste skötas. Det brukar bli en hel del administration får varje lån. Därför sparas du tid på att samla din krediter. Då får du endast en långivare att hantera och du kommer endast få avier och/eller fakturor från en enda långivare. Tiden som du sparas kan du kanske ägna åt att arbeta mer eller på annat sätt förbättra din ekonomi, om det är nödvändigt.

Samla lån utan UC

Att samla lån och krediter utan UC, det vill säga utan att det görs en kontroll hos Upplysningscentralen är möjligt. Men du får räkna med att räntan är högre och att beloppen som du kan låna är lägre. Så mycket mer än 30 000 kronor kommer du nog inte kunna låna utan att det görs en UC (en kreditupplysning via Upplysningscentralen).

När kan det vara lönsam att samla lån?

Om du har fått en bättre ekonomisk situation sedan du tecknade dina små, snabba lån så har kan det vara extra lönsamt att samla alla lån och krediter. Om du exempelvis har fått en högre lön eller en mer stabil inkomst kan du få bättre villkor än vad du fick sist. Ett annat exempel kan vara att du numera har en medsökande person som kan stå med som ytterligare en säkerhet för långivaren. Det kan också innebära att du får bättre villkor och lägre ränta.

Men det är egentligen alltid värt ett försök att lösa krediter och baka ihop lån. Chanserna att du får en lägre månadskostnad är höga, och du får dessutom bättre överblick och koll på läget.

Så gör du för att samla dyra lån och krediter

Nu tycker du kanske att allt det här låter bra, men undrar förstås hur du ska gå tillväga för att rent praktiskt samla dina smslån. Ett sätt att göra det på är att höra av sig till sin lokala bank, boka ett möte och höra om de har möjlighet att hjälpa till med att samla lån och krediter.

En fördel med det här sättet att gå tillväga är att du får en personlig kontakt, som kan sätta sig in i din situation och skapa sig en förståelse för den. Du kanske dessutom redan har någon personlig kontakt på banken som du kan använda dig av. Det kan innebära att du har större chanser att få hjälp.

Å andra sidan kan det kännas jobbigt att behöva sätta sig ner med en annan människa och “bekänna färg”. Det är inte alltid alla som är stolta över de olika snabba och ibland dyra lån som tecknats. Om du känner så kan nedanstående alternativ kanske vara en bättre variant för just dig.

Ett annat sätt är att använda sig av en av alla de många tjänster som finns på nätet som hjälper dig att samla ihop lån. Att använda sig av en sådan tjänst innebär att du skickar in en ansökan om att samla krediter, sedan görs en enda kreditupplysning och du får erbjudanden från en rad olika långivare. Du kan sedan jämföra de olika förslagen på privatlån utan säkerhet med varandra och välja det alternativ som ser bäst ut med tanke på din situation. Kom ihåg att jämföra räntor, villkor och avgifter.

Börja med att göra en lista över vilka kreditgivare som du är kund hos. Sedan räknar du ihop summan av lånen och räntesatsen för varje lån. Gör det så enkelt och samtidigt överskådligt som möjligt. Du kan exempelvis göra en tabell i Excel. Eller så skriver du för hand på ett rutat papper. Använd sedan tabellen som underlag när du skickar in din ansökan.

Visa upp det positiva med din ekonomi

Om du inte har någon tillsvidareanställning eller av någon annan anledning känner dig osäker på om du kommer att få ditt lån beviljat är det bra att försöka lyfta fram det positiva som finns med din ekonomiska situation. Du kanske har sparade pengar? Eller så har du en plan för hur du ska förbättra din ekonomi i framtiden? Allt som kan uppfattas som att du tar ansvar för din ekonomi och planerar för framtiden är positivt ur banken eller långivarens synvinkel. Kom ihåg att det kan gå att få samla lån och krediter betalningsanmärkning. Det kan även gå att samla lån trots många UC.

Säg gärna upp olika abonnemang, sälj saker du inte behöver och städa i din ekonomi inför din ansökan. Du kan även kontakta försäkringsbolag, fackföreningar med flera för att se om det går att förhandla ner kostnaden något hos dem. Banken vill kunna känna sig trygga med att du kommer kunna betala ränta och amortering på ditt nya lån. Du kanske kan sälja saker i ditt hem som du inte använder? Det finns många sätt att förbättra sin ekonomi på. Många har saker som står oanvända i källare eller förråd. Tittar du enbart på en sak i taget kanske det inte framstår som så mycket pengar. Men tillsammans kan dina oanvända prylar vara värda en hel del. Och för att få en positivt riktning på sin ekonomi är varje bidrag guld värt. Se även över dina resekostnader. Har du två bilar? Det kanske räcker med en? Kan du åka kollektivt mer? Eller kan du byta bil till en som är bränslesnålare och som kanske inte kostar lika mycket i drift? Det finns mycket pengar att spara genom att se över sina resekostnader, särskilt om du pendlar till och från jobbet.

Kom ihåg att även om du har fått ett negativt besked på en ansökan, behöver inte det betyda att det alltid kommer att bli ett “nej”. Om du förbättrar din ekonomiska situation eller kollar med en annan långivare kan det hända att du får ett positivt besked. Så du behöver inte ge upp hoppet även om du drabbats av ett negativt besked. Det gäller att vara ihärdig och att inte ge upp.

Jämför långivare innan du samlar dina lån

Jämför olika långivare innan du bestämmer dig för ett samlingslån. Olika bankers erbjudanden kan skilja sig mycket från varandra. Använd gärna en onlinetjänst för att få ett flertal svar på en och samma ansökan. Ansökningsformulären brukar vara enkla att fylla i och det tar inte mer än några minuter så är din ansökan klar. Du kan spara mycket pengar på att jämföra olika banker, men du behöver alltså inte göra jobbet själv, utan kan överlåta det till någon av onlinetjänsterna för att jämföra lån.

Undersök totalkostnaden

Det är viktigt att titta på helheten när det gäller att jämföra olika lån med varandra. Undersök vad totalkostnaden för lånet blir. Titta till exempel på aviavgifterna, som ibland kan motsvara en stor del av kostnaden för ett lån. Du ska alltså inte enbart titta på räntan, även om den såklart är oerhört viktig.

Vad innebär det att amortera?

Att amortera innebär att betala av på lånet. Varje gång du amorterar ett viss belopp minskar alltså ditt lån hos banken eller kreditgivaren med den summan. Det innebär att du kommer att få en lägre räntekostnad per månad. Att amortera kan ses som en form av sparande. Om du har höga räntor är det klokt att amortera så mycket som möjligt för att slippa de höga kostnader som det innebär med höga räntor.

Har du däremot ett lite mindre lån utan särskilt höga räntor kan det vara en bättre idé att spara pengarna eller att investera dem i fonder eller aktier. Fonder eller aktier kan ge en genomsnittlig avkastning på ca 5% per år. Tänk dessutom in den effekt som det innebär att ditt sparkonto på sikt ökar blir mer värt, så förstår du att det kan ge en hel del avkastning av investera pengarna i fonder eller aktier.

Se upp med att låna för att betala av andra lån

Att låna pengar för att betala av andra lån blir lätt en ond spiral, så se upp med det. Risken är att du på sikt får väldigt många lån att hålla reda på, och det är även stor risk att du tecknar sämre och sämre lån. Då är det en mycket bättre idé att så snart som möjligt försöka samla lån låg ränta. På det sättet kan du istället komma in i en positiv spiral som kan göra att du på sikt kan få ordning på din privatekonomi.

Vad bör jag låna till? Och vad bör jag inte låna till?

Vad du bör låna till och inte går egentligen inte att svara på. Det handlar om vilka personliga preferenser du har och vilka behov du har. Men framför allt handlar det om din ekonomiska situation och vad du klarar av att låna till. Det mest grundläggande är att se till att du har råd att betala ränta, avgifter och amortering på det lån som du väljer att ta.

En del försöker låna så lite som möjligt och sparar hellre pengar i förväg för att sedan köpa det som de önskar. Det finns såklart fördelar med det. Den största fördelen är att slippa kostnaderna som det innebär att låna pengar. Men å andra sidan kan du behöva vänta betydligt längre innan du kan köpa det som du vill köpa. Och det är knappast möjligt att spara ihop pengar när det gäller ett lite större boende, som en villa eller en finare, nyare bil. Då är det lån som gäller för de flesta. Bolån och billån börjar nästan vara självklart för de flesta idag.

När det gäller annan typ av konsumtion är det kanske inte självklart för alla att låna pengar. Men många tar privatlån för resor, renoveringar eller större kostnader som dyker upp oväntat. Det kan handla om reparationer av bilen eller något annat som du inte hade räknat med. Då kan ett privatlån vara en utmärkt lösning.

Så det går med andra ord inte att ge några generella råd kring vad du bör låna till och inte. Eftersom det helt och håller handlar om vilken situation du står i och vad som är viktigt för dig.

Om ni är ett par så är det viktigt att ni pratar ihop er innan ni tar ett lån. Att låna pengar utan att berätta det för partner brukar inte vara någon bra idé på lång sikt. Om du funderar på att inte berätta om lånet för din partner bör du nog fundera på om du verkligen har goda och bra motiv för att låna pengar just nu.

Hur mycket är lagom att ha i lån?

Hur stort lån som är lagom att ha beror helt på din ekonomiska situation och vilka regelbundna inkomster du har. Det är inte alls ovanligt att den som tjänar riktigt mycket pengar också har relativt stora lån. Och det är kanske inte så konstigt. Det är bara den som tjänar mycket som har råd med riktigt stora lån. Det är också så att ju mer pengar man tjänar desto större möjligheter ser man. Då kanske den inte känns så främmande att ta ett lite större lån för att förverkliga sina drömmar. Om man har stora inkomster är det också så att det som för en annan framstår som ett större lån, kanske inte upplevs som ett särskilt stort lån för höginkomsttagaren.

Så hur mycket du ska välja att låna är helt upp till dig. Det viktigaste att komma ihåg är att det är du som har ansvar för din egen ekonomi och det är upp till dig att avgöra om du kommer att klara av att hantera de kostnader som det innebär med det valda lånebeloppet. Eftersom kreditgivare generellt sett gör noggranna kontroller så är det också så att du förmodligen inte kommer få ett lån beviljat om det är så att du inte alls har förutsättningar att klara av att ta ett billiga lån med den storleken.

Kort avrundning

Nu har vi tittat lite närmare på vad det innebär att låna pengar, varför det är klokt att samla krediter och slå ihop lån. Oavsett hur din ekonomiska situation ser ut så finns det som vi har sett många fördelar med att samla sina lån. Du sparar tid och pengar och får en bättre överblick över din situation. Dessutom får du bättre kreditvärdighet, vilket kan ge dig fördelar om du ska ansöka om andra eller fler lån i framtiden.

Vi hoppas att du använder din nyvunna kunskap för att samla dina lån, om du har ett behov av det. Kanske har du flera olika långivare idag, många olika lån med olika räntor och löptider. Genom att samla dina lån kan du minska din ekonomiska stress och ordna upp din situation.