Ska du välja kort eller lång löptid, på ditt lån?

Hur lång tid du har på dig att betala tillbaka ditt lån, beror på vilken typ av lån du väljer. Med en längre återbetalningstid kan du betala mindre per gång, men istället kommer du totalt att få en högre ränta på ditt lån. Med en kortare löptid betalar du självfallet mera per månad, men din ränta blir därmed också lägre. Det här kallas för lånevillkoren, dvs vilka villkor du har för att betala tillbaka det du lånat. Det är flera faktorer som avgör vilka villkor du kan få på ditt lån. Ska du låna en riktigt stor summa, t ex ett bolån, brukar man välja en så lång löptid som möjligt. Eftersom du vid ett bolån ställer den fastighet du vill köpa som säkerhet för lånet, kan du även få en relativt låg ränta. Det man ska tänka på här är att även om räntan är låg så blir det mycket pengar, när man lägger ihop det i slutändan.

Om det nu inte är ett bolån du funderar på men ett lån till något annat, så kan det vara svårt att reda ut om det är bäst att välja kort eller lång löptid på det lånet. I slutändan är valet ditt och därför har vi tagit fram de största skillnaderna på dessa två sorters lån, så du själv kan jämföra.

Kort löptid

Hit räknas de så kallade sms-lånen, eller snabblånen men även privatlån och mindre konsumtionslån kan hamna i denna kategorin. På några av de här lånen är det inte mer än två veckors löptid, medan andra har två till tre månader. Alla dessa lån har en löptid på under ett år.

Det betyder också att dessa lån är mindre lån. De kan variera från 500 kr till 10 000 kr. Det finns också långivare som erbjuder korttidslån på upp till 30 000 kr. Eftersom det är ett mindre belopp kan det verka enkelt att betala tillbaka detta inom kort tid. Det finns långivare som erbjuder dessa lån till 3 % ränta, det kan t o m vara ”räntefritt”. Vanligast är dock att räntan ligger på 10-30%. Korttidslån har precis som andra lån, en uppläggningsavgift. Jämfört med lånesumman är denna hög, vilket innebär att den effektiva räntan på korttidslån kan bli extremt hög.

Fördelarna med snabblånen är framförallt att det är enkelt och du snabbt får svar på din låneansökan. Ofta kan du göra din ansökan på nätet genom att fylla i ett enkelt formulär, på en hemsida. Det är färre upplysningar du behöver ange och det finns även långivare som har överseende med ev. betalningsanmärkningar. Om din ansökan blir godkänd kan du i vissa tillfällen ha beloppet tillgängligt på ditt bankkonto, få timmar senare. Gäller det ett mindre privatlån i banken, är det förstås de sedvanliga låneprocedurerna som gäller.

Nackdelarna är en hög effektiv ränta. Det innebär att om du av någon anledning inte kan betala tillbaka lånet inom angiven löptid, så kan ett sådant här lån blir riktigt dyrt. Några kan tycka att det är en nackdel att man inte kan låna större summor med kort löptid. Med tanke på den effektiva räntan, är det nog snarare en fördel.

Lån med kort löptid används framför allt till akut uppstådda situationer. Det kan vara för att lösa problem, bilreparation eller andra oförutsedda utgifter. Det kan dock också vara för att uppnå fördelar som t ex. att köpa en semesterresa där du kan uppnå en stor rabatt, om du agerar snabbt.

Lång löptid

Det här är lån där du har mer än ett år på dig att betala tillbaka din skuld. Löptiden kan vara 20-30 år och på vissa bolån kan den vara upp till 50 år. Lån med den här typen av löptid gäller större belopp. Hur stora belopp det rör sig om beror på låntagarens ekonomiska situation. Man bedömer kreditvärdighet och inkomst här. Räntan är betydligt lägre här och även om uppläggningsavgiften kanske är den samma i kronor och öre som vid ett mindre snabblån, så utgör den en betydligt lägre procentdel av lånesumman.

Fördelarna med lån med lång löptid är framförallt att de månatliga avbetalningarna kan vara mycket låga. Räntorna är ofta låga och fördelaktiga, speciellt den effektiva räntan är fördelaktig här. Den långa återbetalningsperioden betyder också att det mera blir som en fast utgift bland andra, i den personliga budgeten. Stressnivån hos låntagaren kan därför också förbli låg.

Nackdelarna med ett större lån är den omständliga ansökningsprocessen. Det är många dokument och din privatekonomi granskas noga. Det tar tid att bli godkänd. Vi har tidigare nämnt att räntan är låg på den här sortens lån, men den långa återbetalningsperioden innebär också att man i längden betalar mycket i ränta. När det tar tid att återbetala läggs räntan ju också på för en längre tid. Har du ställt säkerhet för ditt lån, t ex din bostad, riskerar du att förlora denna om du råkar i ekonomiska svårigheter, där du inte längre kan betala din skuld.

Lån med lång löptid används till planerade ändringar i privatlivet. Det kan hända att man har många småskulder och behöver sanera sin ekonomi genom att samla dessa i ett enstaka större lån istället. Framförallt används det dock för att införskaffa sig större saker som bil eller bostad, eller för renovering av bostad.

Lämna en kommentar