Ska jag köpa eller leasa min bil?

Frågan om att köpa eller leasa en bil är alltid aktuell när du är intresserad av en ny bil. Det finns fördelar med både att köpa en bil och att leasa en bil.

Först måste du fråga dig själv vilken typ av person du är. Är du den typen som kör en bil hela vägen från bilsalongen till skroten 30,000 mil senare? Är beredd på att se alla andra i villaområdet köra nya bilar medan du under större tiden du har din bil är den som kör del äldsta och mest slitna bilen. Är du den som är villig att ta tag i alla de fel som brukar uppstå även på bilar med högst kvalitet?

Värdeminskningen på en bil är dramatisk under bilens första år på vägarna. Priset på en bil som gått några tusen mil kan vara mindre än hälften av vad du köpte den för från början. Det är också efter ett par tusen mil som du måste börja serva bilen lite mer regelbundet. Om du leasar en bil är det inte du som äger bilen och därför är det inte du som drabbas av förlusten i värde på bilen.

Köra bilen i botten

Om du köper en ny bil tjänar du på affären, jämfört med att leasa en bil, om du kör bilen hela vägen till skroten många år senare. Eftersom det är värdeminskningen som är den stora kostnaden för en ny bil så kan du slå ut den värdeminskningen under många år vilket gör den genomsnittliga värdeminskningen. När bilen är 15 år gammal och värd 30,000 kronor kommer värdet inte att minska med 100 000 kronor de följande två åren, vilket är fallet om du köper en ny bil. Detta säger sig självt. Så det är om du kan hantera att äga en bil från början till slutet som du gör en bra affär på att köpa en ny bil själv.

Köpa ny bil och byta efter några år

Den sämsta affären på att köpa bil gör du om du kör en ny bil bara några år för att sedan byta in den. Det spelar ingen roll vad bilförsäljaren försöker få dig att tro – det är ingen bra affär att absorbera den stora värdeminskningen som en bil har under sina första levnadsår och det är den värdeminskningen du tar på dig om du bara äger bilen under dess första år. Vi kan därför med stor konfidens säga att desto kortare tid du kör bilen desto sämre blir affären om du köper bilen.

Leasa en bil

Att leasa en bil innebär att du inte köper den utan snarare hyr bilen. För att komma undan den värdeminskning som bilen utsätts för under sina första år får du betala en premie till leasingbolaget. Denna leasingkostnad är egentligen precis samma sak som en hyra. För att få leasa en bil måste du klara att visa upp visa inkomster från en anställning eller eget företag.

Att leasa en bil är helt klart att rekommendera om du gillar att köra nya bilar och vet med dig att du vill byta till en ny bil vart annat eller vart tredje år. Med ett sådant beteende är leasing av en bil mycket mer förmånligt jämfört med att köpa en bil.

Lämna en kommentar