Det här något som de flesta har en åsikt om, men som kanske inte alla vet så mycket om, när det kommer till stycket. Vi har tittat närmare på fenomenet snabblån och tagit fram lite fakta att fundera på, både om lån generellt och om snabblån i synnerhet.

Det här med att låna

Det finns en genomgående myt att ingen skuld är bra skuld. När vi pratar om att vara skyldig pengar är det nästan alltid i ett negativt ljus. Du hör det varje dag: husägare drunknar i amorteringar, det nationella underskottet stiger, konsumenterna drar på sig kortsiktiga kreditkortsutgifter, landets akademiker är begravda i studielån. Osv.

I 2018 hade de svenska hushållen tillsammans skulder på sammanlagt ungefär 3800 miljarder kronor. Av dessa var 77% skulder i samband med bostaden. Jämför man svenskarnas skulder med vad som internationellt sett är vanligt, så är svenskarnas skulder högre än vad man har i andra länder. Detta beror framförallt på de höga bostadskostnaderna i Sverige. I Sverige kan man inte spara ihop pengar till en bostad, om man även ska hinna bo i denna bostad. Man måste ansöka om ett smslån. Övriga 23 % rörde sig om skulder som inte var relaterade till bostaden.snabblån

Om du är som de flesta är chansen, med andra ord, ganska stor att du vid något tillfälle i ditt liv behöver ta ett lån. Visst ska man tänka sig för innan man lånar, men har man bara gjort det behöver det inte vara så illa. Rätt lån kan vara det som avgör om du får drömhuset. Det kan vara det som avgör att du har en bil att åka till jobbet i. De allra flesta av oss har löst någon av vardagens utmaningar med ett större eller mindre lån. Om vi bara räknat rätt vad gäller ekonomin, så är det inte den stora skillnaden på att betala av ett lån och att sätta in ett fast belopp på sparkontot. Skillnaden är snarare hur snabbt du kan ta det i bruk, du lånat eller sparar ihop till.

Självklart är det även stor skillnad på vilken sorts lån vi pratar om. Ett gammalt hederligt banklån eller ett snabbt och modernt sms-lån. Det klingar lite olika, eller hur? Men handen på hjärtat, hur mycket vet du egentligen om snabblån direkt utbetalning, och den sortens kredit?

Vad är snabblån?

Snabblån, SMS-lån, mikrolån, telefonlån, internetlån eller korttidskrediter är olika namn för en särskild låneform. De kan alla definieras genom att det är lån på mindre belopp, de beviljas och betalas ut snabbt och de ska betalas tillbaka inom 30-90 dagar. Gemensamt är också att hanteringen sker via internetet.

Snabblån, eller SMS-lån, är en låneform som är relativt ny i både Sverige och Skandinavien. Det var i 2006 att den kom till Sverige. I Finland däremot har låneformen funnits länge, precis som den inte heller är någon nyhet i USA, Kanada eller Australien. Det går under benämningen ”Pay day Loans”, eller ”Short term loans” här. Dessa behöver inte vara lån man ansöker om på nätet, eller mobiltelefonen, utan det är den snabba expeditionstiden och den korta återbetalningsfristen som är gemensam. Den typen av lån är hårt reglerade. Billiga snabblån via nätet eller telefonen har numera också blivit populärt i våra andra grannländer Norge och Danmark, utöver Finland. Och dessa snabblån är även något som börjat erbjudas av långivare runt om i Europa.

Sedan 2014 ska alla företag, som bedriver SMS-låneverksamhet i Sverige, enligt lagen ansöka Finansinspektionen om tillstånd för detta. I Sverige regleras SMS-lån, eller snabblån, genom Lagen om viss verksamhet med konsumentkrediter. Lagen innebär bland flera saker att långivarna ska ha åtgärder på plats mot penningtvätt och terrorism, samt att långivaren ska uppfylla ett så kallat sundhetskrav. Långivare kontrolleras av myndigheterna och utöver finansinspektionen, som beviljar verksamheten och även har kompetens att återkalla denna, är det konsumentverket som kontrollerar låneverksamheten.

Varför ta ett snabblån?

Det finns flera orsaker än du tror. Ett s.k. snabblån kan vara lösningen om man har ett tillfälligt behov av pengar. Om du står i en situation där du måste ha pengarna senast dagen därpå, inte har andra alternativ och vet att du kommer att ha det här beloppet tillgängligt inom en månad.

Det kan hända att du sparar ihop till en resa, genom att lägga undan en viss summa varje månad. Du ser flygbiljetterna till spotpris, men bara under de nästa 24 timmarna. Du har hela beloppet nästa månad, men inte inom 24 timmar. Här kan det vara en given möjlighet att ta ett snabblån, som du löser inom en månad, och inom din budget.

Det kan också vara en speciell kurs du vill gå, som har anmälnings- och betalningsfrist kort tid innan du får ut din halvårsbonus. Här kan också ett snabblån vara lösningen.

En annan anledning till att snabblån är populära, är den helt unika möjligheten att kunna låna exakt det belopp du behöver.

snabblån utan inkomstkrav

Vi talar här om de mindre summorna. Om du bara behöver 2 500 kr kan det kännas motigt att behöva låna 20 000. Med en större summa kan långivaren ta ut ränta under en längre period, varför det är fördelaktigt för dem. Mikrolånen har betydligt högre ränta, men du slipper låna mera än det du behöver, och kan infria lånet med det samma.

En del långivare tillåter också att du tar ett lån även om du har betalningsanmärkningar. Då tittar de förstås extra noga på hur din nuvarande ekonomi ser ut, och gör en samlad beräkning av dina möjligheter att återbetala lånesumman + räntor och avgifter. Men det är möjligt, vilket för några personer kan vara en räddare i nöden.

Utöver detta är det oftast enklare att ta ett snabblån än att få ett vanligt privatlån via banken. Detta är en av anledningarna till att denna låneform kallas snabblån. En förenklad ansökningsprocess i kombination med lägre krav till den som söker lånet, gör att det går att få igenom lånet betydligt snabbare. De är sällan att det finns krav om att man ska vara över 25 år och ofta är det tillräckligt med en deklarerad inkomst på 120 000 kr.

Utöver detta är ansökningen digitaliserad och kan genomföras via telefonen eller internetet. Du behöver inte boka tid för samtal, utan kan fylla i dina uppgifter och göra din ansökan när och var det passar dig. I och med digitaliseringen tar det inte många minuter att avgöra om man kan få snabblån direkt och då kan beloppet finnas tillgängligt på ens bankkonto redan nästa bankdag.

Har man bråttom, som i exemplet ovan, är det lätt att se varför ett snabblån verkar lockande.

Hur mycket kostar det egentligen?

Det är en riktigt bra fråga, och det beror helt på hur du räknar. Åsikterna går isär vad gäller om du ska titta på den effektiva räntan eller på den faktiska totalkostnaden, när du avgör hur mycket ett snabblån kostar. För att avgöra detta, måste man förstås känna till skillnaden.

Effektiv ränta beräknas alltid på årsbasis och används för att kunna jämföra den totala kostnaden för ett lån. Den effektiva räntan beräknas utifrån den procentsats man betalar för lånet (nominell ränta) och alla avgifter som läggs på lånet. Betalar man tillbaka lånet inom ett år, betalar men dessutom ränta på räntan, som då ingår i den effektiva räntan.

Med ett räntefritt snabblån på 5000 kr som har en avgift på 395 kr kan man räkna ut den effektiva räntan på följande vis. De 395 kr 7,9% av 5000 kr, om lånet ska vara återbetalt inom en månad är detta räntan per månad. Årsräntan blir då 12 x 7,5 dvs 90%.  På detta läggs ränta på ränta eftersom lånet ska vara återbetalt inom ett år. Vi hamnar på en effektiv ränta i området runt 150 %.

Tittar man istället på den faktiska totalkostnaden, så utgörs den av de 395 kr som snabblånet kostade att lägga upp. Förutsatt att man verkligen infriar lånet inom den angivna återbetalningsperioden, i det här fallet en månad.

Det ovanstående exemplet visar på ett sms-lån med en jämförelsevis låg effektiv ränta. Enligt Konsumentverket förekommer det at de avgifter som tas ut motsvara en effektiv årsränta på 700-800 procent, när det räknas ut som vi gjort, och i vissa fall ännu högre.

De som varnar mot billiga snabblån tittar oftast på den effektiva räntan, medan dem som är mera positiva gentemot den här nya låneformen, ser på den faktiska totalkostnaden.

Den effektiva räntan kan vara missvisande

När man åberopar den höga effektiva räntan som den viktigaste argumentet mot SMS-lånens vara eller inte vara, tar man inte hänsyn till att den effektiva räntan baseras på minst ett år, medan snabblån har en löptid på mellan 30 och 90 dagar. Formeln kan vara direkt missvisande för att avgöra kostnaden för ett snabblån, eftersom den egentligen riktas mot en helt annan låneform.

Ett seriöst låneföretag som tar lån och kreditvärdering på allvar, har oftast betydligt högre kostnader än företag som tar lättare på detta. Det innebär att lånen hos de seriösa aktörerna ofta blir dyrare.  I värsta fall kan fokuset på den effektiva räntan, missgynna seriösa företagare. Den högre kostnaden för lånet, som ju täcker kostnaderna för en seriös kreditvärdering, gör att den effektiva räntan blir högre, än hos en mindre seriös aktör som kanske helt hoppar över den biten.

De kritiker som ser effektiv ränta som det främsta argumentet för att reglerera eller helt förbjuda snabblån, angriper egentligen de seriösa långivarna, istället för dem som inte påtar sig ansvaret för en ordentlig kreditvärdering av låntagaren. Detta om inte de förstår hur effektiv ränta fungerar och den problematik som den här formeln utgör för de kortsiktiga lånen.

För att kunna avgöra hur mycket ett snabblån kommer att kosta är det viktigt att man sätter in sig i både avgifter och räntesatser, samt återbetalningsperioden.

Marknadsföring av snabblån eller sms-lån regleras i konsumentkreditlagen. Företag som marknadsför snabblån ska förstås iaktta god kreditgivningssed när de förhåller sig till kunden. Den effektiva räntan som vi gått igenom ska alltid anges i marknadsföring av lånen. Det är förstås för att kunden ska ha förutsättningarna för att kunna genomskåda vad lånet egentligen kostar. Speciellt om återbetalningen av ett snabblån drar ut på tiden.

Ta hjälp av en jämförelsestjänst

De flesta som funderar på ett sms-lån är också dem som kan vara osäkra på, hur man bäst jämför snabblån. Numera finns det flera tjänster på nätet där man kan jämföra olika lån och långivare. Det kan ofta löna sig att göra detta. Väljer du att gå in på en sådan jämförelsestjänst slipper du jobbet med att själv genomsöka nätet efter det bästa alternativet.

Du kan själv välja ut ett par olika lån och sedan avgöra vilket av dem som är mest fördelaktigt för dig. Du spar en hel del tid på detta, samtidigt som du sparar pengar genom att hitta det bästa snabblån för dig. Det enda du behöver göra själv är förstås välja rätt sida. Det finns en del. Du upptäcker dock snabbt om det är någon större skillnad på de sidor du hittat. Fyll i dina lånkriterier och se de olika alternativ som kommer upp. Läs igenom alternativen noga, det är viktigt att du tar dig tiden att jämföra alternativen och verkligen sätter dig in i, vad de olika alternativen innebär. När du väl gjort det, väljer du den långivare som passar dig bäst, så du får det billigaste snabblånet.

Ett billigt lån är förstås en fördel, men tänk på att det inte alltid är billigast som är bäst. Det kan låta som en kliché men om något låter för bra för att vara sant, är det oftast för att det är det. För bra för att vara sant, alltså. Läs det finstilta. Var kritisk.

Det kostar att låna, oavsett vilken typ av lån du väljer. Fundera på hur mycket du behöver låna, och hur mycket du kan betala för detta. Har du detta klart för dig på förhand, blir det lättare att välja rätt snabblån när du sitter och jämför.

Hitta en bra långivare

När du ska avgöra om en långivare är rätt för dig, kan det vara svårt att bara bedöma detta utifrån deras hemsida. Som de flesta försöker de framstå så bra som möjligt när de presenterar sig själva. Därför kan det vara en fördel att försöka hitta andra källor till information om företaget. Det kan vara från vänner, familj eller bekanta som har använt sig av just det här företaget. Detta kan dock visa sig vara en utmaning, det är långt ifrån alltid man vet vem som lånat av dem innan. Det är inte heller alltid att man vill tala om att man själv funderar på detta. För många är just ekonomi en privatsak.

Det kan därför vara en idé att titta på sidor som Trustpilot, som samlar recensioner av företaget och ger dem stjärnor på bakgrund av detta. Det ger dig också möjlighet att se uttalanden om företaget som ligger på alla nivåer och inte bara de nöjda kunderna, som ofta florerar på företagens egna hemsidor. På detta sätt kan du relativt enkelt få inblick i företagets sätt att agera. På trustpilot har företagen även möjlighet att bemöta eventuell kritik. Hur de gör detta säger även det något om företaget och hur du kan förvänta att själv bli bemött. Med detta i bakhuvudet är du betydligt bättre rustad att fatta ditt beslut. Det är dock bra att tänka på att genomsnittskonsumenten kanske inte ser någon anledning att anmäla företaget, speciellt inte om allt bara fungerat som det ska. De flesta är mer benägna att utvärdera företaget om en erfarenhet har varit riktigt bra eller riktigt dålig.

Om du har en fått perfekt service och allt fungerat oklanderligt, då är det ju fantastiskt och du kommer att vara nöjd. Då kan det kanske vara på sin plats att själv lämna en bra recension. På så vis kan du hjälpa andra att hitta rätt i lånedjungeln. Om en erfarenhet har varit i den andra änden av skalan och du inte känner dig nöjd med hela processen, kan du med en ärlig recension kanske förhindra att andra råkar ut för samma behandling av låneföretaget, som du gjort.

Under alla omständigheter är det viktigt att man noga undersöker förhållandena, innan man fattar sitt beslut om det bästa snabblånet.

Vad bör du tänka på innan du tar ett snabblån?

Självklart ska du ha klart för dig varför du behöver ta det här lånet. Ibland kan det kännas som enda möjligheten, speciellt om det är ett oförutsett och kanske akut problem, som uppstått. Det är dock en bra idé att gå igenom dina möjligheter en gång till och kanske sparra med en vän.

Det du ska ha klart för dig, om du väljer att låna, är hur du ska betala tillbaka lånet. Paradoxalt nog är det så att ju bättre ekonomi du har, ju större fördel kan det vara för dig att låna. Du tar förstås inte större lån än du behöver men ju snabbare du kan avveckla det, ju billigare blir det. Oavsett låneform. Lånar du ett belopp som du med säkerhet vet kommer att finnas över på ditt konto månaden efter, är det bara att köra på. Lånar du för att täcka ett hål, som du hoppas kunna betala senare, är det en annan femma. Här bör alla varningslampor tändas.

Gå igenom din ekonomi och lägg en realistisk plan för betalningen. Tänk på att även det bästa snabblånet kan bli onödigt dyrt, om inte du betalar   inom angiven tid. För att ett snabblån ska vara en smart lösning krävs det, som vi nu upprepat ett par gånger, att du verkligen betalar tillbaka, så snabbt som möjligt.

Även snabb lån med låg ränta kan bli dyrt, om du drar ut på betalningen. Som vi gick igenom tidigare är den effektiva räntan hög, vilket visar sig när du drar ut betalningen över tid. Det är just detta som har gjort att vissa låntagare hamnat i skuldfällan.

Men sköter du bara betalningen behöver det inte vara dyrt. I rätt tillfälle kan du tom. spara pengar på det här viset.

Vad krävs det för att få låna?

Din ålder har betydelse. För att ta ett eget lån, ska du vara myndig. En del långivare vill att du är äldre och några har en flytande åldersgräns. Ju mera du vill låna, ju äldre vill de att du är. Som vi redan nämnt finns det undantag, men de flesta ställer även krav om att du inte har några betalningsanmärkningar.

För att kunna låna ställs det ofta krav om säkerhet. Har du ett förflutet med t ex kontakt med kronofogden, personlig konkurs eller bara det att du är arbetslös, kan de ge problem med att få ett lån. Detta gäller som regel inte i samma utsträckning för snabblånen, där det sällan ställs krav om säkerhet. Sköter du detta lånet, är det ofta lättare att låna vid samma långivare senare, men som regel kan du inte ha flera lån samtidigt.

För att få ett av dessa snabba lån, krävs det att du är folkbokförd i Sverige. Din inkomst och din arbetssituation kontrolleras också.  Har du ett svenskt mobiltelefonnummer används detta ofta till att identifiera dig med. Sedan ska du förstås ha ett svenskt bankkonto som beloppet kan sättas in på. Uppfyller du dessa enkla krav, kan du oftast ha beloppet på det bankkonto du uppgett redan nästa dag.

Om du får avslag

Det händer att man får avslag på sin ansökan om snabblån. I så fall får du besked direkt. Det kan finnas flera orsaker till avslaget, men ofta är det ålder och inkomst som avgör. Du kan vara för ung. Är du över 18 är det bara att leta vidare tills du hittar ett företag som har 18 år som minimiålder. Är du under arton, få du tyvärr ge upp. Du ska vara myndig för att kunna ta lån i Sverige. Detta gäller alla typer av lån.

Eftersom du inte behöver lämna någon säkerhet för lånet vill de flesta långivare att det finns viss luft i din ekonomi, dvs att dina utgifter inte är lika stora som dina inkomster. Det måste finnas ett rum som gör att det är realistiskt att du kan betala tillbaka lånet, inom given tid. Får du avslag av den här sorten, ska du förmodligen vara glad för detta. Du har just sluppit hamna i en riktigt tråkig skuldsituation, som förmodligen skulle vara värre, än det som gör att du söker lånet.

Fundera på varför du behövde lånet. Var det för att kunna köpa den billiga flygbiljetten är det förstås riktigt förargligt, men inte någon katastrof. Det kommer andra möjligheter längre fram och med den här erfarenheten i bakfickan, kan du vara bättre förberedd nästa gång.

Var det för att köpa en present till någon som betyder något, finns det andra möjlighet. Var kreativ, och kom ihåg att ingen som tycker om dig, vill att du skuldsätter dig för deras skull.

Var det för att komma ur en dålig ekonomisk situation, har vi mera om det nedan.

Betalningsanmärkning

Har du fått avslag för att du har betalningsanmärkningar, ska du veta att det finns aktörer som lånar ut ändå. Eftersom snabblånen oftast är på mellan 1000 och 10 000 kr, är risken för långivaren lägre. Detta gör att några snabblånsgivare är villiga att låna ut dessa belopp trots tidigare anmärkningar. Det görs alltid en individuell, noggrann bedömning och har du betalningsanmärkningar ställs då extra höga krav till din ekonomi idag. Utöver det blir lånevillkoren ofta sämre. Kreditgivningen ska alltid ske enligt så kallad god sed och i enlighet med konsumentkreditlagen. Det är självklart.

En betalningsanmärkning ligger kvar i tre år, oavsett om du betalar din skuld eller inte. Efter de tre åren stryks anmärkningen. Det innebär dock inte at din skuld är struken. Skulden ligger kvar tills den är betald.

Har du anmärkningar är det dessutom frågan om inte det vore bättre att försöka lösa detta, innan du ger dig ut på nya låneäventyr.

Om du får problem med betalningen

Även det bästa snabblån ska betalas tillbaka. Tyvärr är det inte alltid så att man lyckas 100% med det man tänkt sig. Om inte du lyckas med att återbetala ditt lån inom tidsfristen, är det viktigt att du lägger en plan för hur du ska lyckas med detta så snabbt som överhuvudtaget möjligt. Det är precis här att den stora faran med snabblån ligger. Eftersom det ofta är en kostnad som ligger utöver den vanliga månadsbudgeten som gör att man tagit lånet, brukar det finnas utrymme för en återbetalningsplan.

Utöver att det är mindre att vara bekymrad över, om du har lagt en bra plan, så kommer det att minska risken för att du råkar i ytterligare svårigheter. Har du redan en budget är det lätt at se hur du kan flytta runt på utgifterna och var du kan ta pengarna till låneavvecklingen ifrån. Finns det inte utrymme för detta, får du helt enkelt lägga om dina vanor under en period. Med just snabblån, gäller det att få det betalt och ur världen så snabbt som möjligt. Betala av så stort belopp i taget som möjligt, ju mer du kan betala ju snabbare kan du avveckla skulden.

Om det finns utrymme för avdraget i din budget, är det inte något problem att låna. Om man inte får det hänga ihop finns det risk att man får betalningsanmärkningar istället. Då är det bättre att låta bli lånet från början. Detta gäller förstås alla former för lån, men med snabblån är det extra viktigt.

Ta hjälp att lägga upp en budget

Snabblån är det perfekta namnet på den har typen av lån. Du kan snabbt bli godkänd att låna, du har pengarna snabbt – och du måste betala tillbaka ditt snabblån, snabbt. Det viktigaste när du gör en budget är förstås att vara ärlig. Om du ska kunna betala en skuld, måste du betala mera än räntan. Med en hög ränta måste du betala mycket för att bli av med den. Har du haft problem med att betala i tid blir det inte lättare bara för att du får mera tid. Som redan antytts är det viktigt att du får överblick över dina inkomster och kostnader. Du måste förmodligen lägga om din budget helt och hållet. Det är därför du måste vara ärlig när du lägger din budget. Om det ska skäras i basutgifterna eller om det finns rum att dra ner på mera sekundära utgifter, är förstås individuellt. Transparens är en förutsättning för att du kan lägga en fungerande budget, som gör att du betalar av din skuld. Detta kan vara en större utmaning och det kan vara en fördel att ta hjälp till detta. Det kan vara en nära vän, som är bra på ekonomi. Det kan också vara en neutral rådgivare, som du inte känner i förväg. Det är upp till dig vad som fungerar bäst.

Hur som helst handlar det om att balansera sina kostnader och inkomster, och det är ofta lättast att göra i samråd med en expert. På det här sättet kan du få överblick över dina finanser, vilket oftast gör det enklare att fatta nödvändiga beslut i förhållande till din ekonomi. Ska du betala ett snabblån, som du kommit efter med, krävs det snabba beslut.

En avslutande förmaning

Om du har hamnat i en situation med pengar och skulder, som du har svårt att betala, är det sällan en särskilt bra lösning att låna mer pengar, för att betala av det gamla lånet. Det slutar sällan bra. Det kan dock ligga en del förnuft i att undersöka möjligheten att få lånet, eller lånen, inlöst av din egen bank. Det är inte otänkbart att du kan få bättre lånevillkor, med den här metoden. Har du tur och din egen bank kan hjälpa dig kan du oftast slippa undan med en lägre månadskostnad och på så sätt få mer utrymme i din budget. Det ger onekligen färre bekymmer om ekonomin. Det kan låta som mera av detsamma, men det är skillnad på att låna från en långivare som inte känner till eller bekymrar sig särskilt om din situation och att låna från din egen bank, som givetvis har en viss egenintresse i att din ekonomi fungerar. Det ä dessutom mer sannolikt att du kommer att betala din skuld, om det är din egen bank du avtalat villkoren med.

Med all denna vetskap vi försökt presentera dig för här, är du väl rustad att ta itu med eventuella problem och utmaningar som kan uppstå genom att ta ett snabblån. Du är också mycket bättre rustad att bedöma både pris och servicenivå för de olika aktörerna och på så sätt få bästa möjliga kredit och bästa möjliga återbetalningsvillkor. Även om du hamnat i trubbel, så att säga, bör du kunna hitta något här som kan hjälpa dig i din strävan att bli skuldfri.

Och en avslutande kommentar

Vi har tagit upp och diskuterat snabblån i den här artikeln och tittat på dess fördelar respektive nackdelar. Sammanfattningsvis kan vi säga att finns ett otal långivare som erbjuder mindre eller mellanstora lån. Snabblån kan vara en bra idé för den som har behov för ett mindre tillskott. Kanske funderar man på ett snabblån som ska användas för att bemöta oförutsedda utgifter eller kanske tom. för att dryga ut kassan fram till nästa lön. Om detta är tillfället kan det vara på sin plats att ta sig en ny funderare.

Snabblån, även dem med låg eller ingen ränta, ägnar sig bäst till investeringar där du vet att beloppet kommer att finnas tillgängligt. Det kan vara halvårsbonusen som kommer nästa månad. Det kan vara något som redan finns inräknat i nästa månadsbudget, men av någon anledning ska betalas redan nu. Alltså utgifter eller investeringar som det redan finns plats för, i din budget.

För att ett snabblån ska vara fördelaktigt ska det betalas av så snabbt som möjligt. Det finns ett antal grundkrav som behöver vara uppfyllda och det genomförs alltid en kreditupplysning på den sökande. För att hitta bäst ränta för ditt snabblån är vårt bästa råd att jämföra olika aktörer med varandra. Ta hjälp av någon av alla de jämförelsessidor du kan hitta på nätet.

De vanligaste lånebeloppen när det gäller snabblån ligger på mellan 500 kr och 3000 men upp till 10 000 kr är vanligt. Det förekommer dock snabblån med betydligt högre lånesummor. På de flesta hemsidor där du kan jämföra olika snabblån finns det jämförelsemotorer där du kan välja det belopp, du vill låna samt hur lång tid du vill låna pengarna.  Här kan du snabbt få fram vilken eller vilka aktörer som ger dig, de bästa lånevillkoren.

Vi har som sagt diskuterat snabblån i den här artikeln, är du ute efter att låna större summor är det istället privatlån som kan kännas aktuellt. Det är andra aktörer, det är frågan om här och även om de ställer högre krav till din kreditvärdighet, har de även andra räntesatser och löptider. Det kan vara en avgörande fördel, när det gäller de större summorna.

Annars är det precis samma frågor du bör ställa dig. Hur mycket har du råd att betala varje månad utan att hamna i penganöd? Hur mycket får lånet kosta, totalt sett?