Utgifter som kommer med att skaffa barn

Att få barn är ett av livets stora ögonblick och en stor källa till lycka för de nyblivna föräldrarna. Det är förstås mycket spännande med att få en ny medlem i familjen som snart kommer att ha egna uppfattningar och en helt egen karaktär. Denna lilla familjemedlem kräver dock en hel del omsorg och en hel del utrustning för att få en bra och trygg start på livet.

Det är mycket som ska organiseras för att få det hela att fungera på ett bra sätt och det många fler områden som behöver organiseras än vad de flesta föräldrar först är medvetna om.

Ditt lilla barn kommer inte bara ligga hemma i spjälsängen och sova utan vill snart röra på sig och det kommer du också att vilja för du kommer heller inte bara vilja titta på ditt barn över spjälsängskanten utan ta med det ut i livet och inte minst hälsa på alla som nu fått en ny liten släkting. Det är ett nytt liv som börjar inte bara för ditt barn utan för dig också och du behöver vara beredd från början.

En av utmaningarna med att skaffa barn är att det för många blivande föräldrar känns fel att ta något förgivet innan barnet är fött. Det finns många tråkiga situationer där barn inte klarat av födseln så det kan kännas väldigt fel att gå ut och handla en massa saker när man inte är säker på hur förlossningen kommer att förlöpa.

Blöjor, Barnvagn och Barnsäng

Först ut på listan över saker du behöver köpa som nybliven förälder är blöjor, en barnvagn och en barnsäng. Den lille krabaten går ännu inte på toaletten själv och många föräldrar genom åren har överraskats av hur många blöjor ett litet barn kan konsumera. Blöjor är heller inte billiga utan de kostar en hel del.

Sedan är det förstås barnvagnen som måste till. Du vill kunna ta med dig barnet ut på alla möjliga äventyr och du vill också att barnet ska få mycket frisk luft redan från första början. En barnvagn är inte någon billig historia utan den kan kosta så mycket som 10,000 kronor eller än mer om den är ny och av en finare modell. Många föräldrar känner också en viss skuld om de inte köper det finaste till sin lille juvel och det vet företagen som säljer saker till barn mycket väl om.

Samtidigt med barnvagnen och blöjorna kommer barnsängen. Det finns en mängd olika barnsängar att välja mellan. Det kan vara spjälsängar eller hängsängar och mycket annat. Även när det gäller barnsängar finns de i alla olika prisklasser och även här känner föräldrarna säkert ett tryck på sig att inte vara snåla mot sitt barn.

Redan på blöjor-, barnvagn- och barnsängsnivån kan kostnaderna för utrustning och konsumtionsartiklar med råge ha passerat 20,000 kronor och resan har då bara börjat.

Kläder

Självklart ska den lille också klä sig väl. Det första anhöriga brukar köpa i present till nyfödda är just kläder och det finns många mormödrar och farmödrar som spenderar mycket tid med att sticka och sy kläder till sina barnbarn. Men så har vi marknadsföring och grupptryck också. Det har blivit allt vanligare att se småbarn som är klädda i märkeskläder som kostar väldigt mycket, märkeskläder som bebisen växer ur på bara någon månad. Även här har vi marknadsförare som vet att spela på föräldrarnas känslor och får dem att köpa kläder till ett barn som inte alls förstår värdet av att klä sig i märkeskläder.

Barnmat

Barn växer så det knakar vilket innebär att de äter så det knakar. Till en början är det förstås Mamman som får stå för näringen vilket inte sällan leder till att den överviktiga gravida kvinnan snabbat kommer ned i sin gamla matchvikt igen. Allteftersom barnet växer vill det dock ha sin egen mat och det finns alla möjliga varianter som passar till väldigt små barn. Just denna post är dock inte något som kommer att knäcka privatekonomin för de nyblivna föräldrarna.

Bil

I det moderna samhället är det många ungdomar som inte skaffar bil det första de gör när de fyller arton. Det har istället blivit irrelevant för många att skaffa bil överhuvudtaget, särskilt för de som bor i större städer. Denna inställning brukar dock förändras omedelbart när ett barn kommer till. Då brukar det kännas uppenbart att familjen behöver en bil för att ta sig fram på ett effektivt sätt. Det är nu inte två vuxna som lätt kan packa sina väskor och dra ut i världen utan nu är det en ny liten medlem av familjen som har en massa saker att ta med och som behöver lugn och ro under färden. Denne lille krabat kanske också reser i andra riktningar än vad föräldrarna tidigare gjorde. Nu är det inte centrum i staden som lockar utan istället mor- och farföräldrarnas hur lite utanför staden eller till och med deras sommarställen.

Så en stabil och säker familjebil måste omedelbart inköpas och här kan det minsann svida till ordentligt i den unga familjens privatekonomi. Även om bilköpet inte är absolut förknippat med att skaffa barn är det ofta något som måste till senast vid det tillfället.

Bilbarnstol

Att köpa bil är inte nog för den lille. Han eller hon ska också sitta bekvämt och, framförallt, säkert. Det blir till att köpa en bilbarnstol då och kanske en sådan där bekväm modell som smidigt kan tas ur bilen och bäras av en av föräldrarna. Lägg till ett par tusenlappar till på räkningen för att skaffa barn.

Säkerhetsutrustning för hemmet

Så snart den lille börjar krypa runt i hemmet för att upptäcka allt det spännande som finns där kommer olyckorna att komma. Det blir klämda fingrar, brända händer, jack i pannan och skrubbsår på knäna. Föräldrarna drabbas av oro och köper snabbt in skydd till spisen, lås till kökslådorna, medicinskåp, staket runt sängen och mycket annat. Ännu några tusenlappar.

Leksaker

I samband med krypandet kommer också lekandet och en förälder som inte bejakar ett barns lekande är inte ansedd att vara mycket att imponeras av. Det blir till att köpa leksaker som utvecklar barnet i alla möjliga riktningar utom en medvetenhet om sparsamhet och återhållsamhet. Tusenlapparna för leksaker kommer att glida ur fingrarna på föräldrar under många år framöver.

Dagis

Så snart den lille kan gå och äta själv är det dags för dagis om båda föräldrarna arbetar. Självklart är även valet av dagis en fråga inte bara om vad som är bäst för barnet utan också vad som är mest prestigefyllt för föräldrarna. Ett bra dagis kan idag kosta många tusenlappar per månad så det är en av de större kostnaderna som är kopplad till att skaffa barn. Därav har naturligtvis alla diskussioner i samhället om dagiskostnader kommit.

Aktiviteter

Skam den förälder som inte har höga ambitioner för sitt barn. Det finns en oändlig mängd aktiviteter för barn kopplade till personlig utveckling numera. De flesta av dessa aktiviteter har det gemensamt att de ofta bejakar föräldrarnas ambition att kompensera för sina egna tillkortakommanden när de var barn. Det finns självklart många aktiviteter som är mycket bra för barn, som till exempel idrott, men det är också lätt att det blir för mycket schemaläggande i den unges liv och det kan skapa en hel del stress och oro.

Vad många av dessa aktiviteter för barn medför för föräldrarna är dock kostnader. Desto finare aktivitet desto mer pengar bara för närvaron. Sedan ska det förstås till den perfekta utrustningen och där går än fler tusenlappar.

Vad blir summan av utgifterna för att skaffa barn?

Det är inte gratis att skaffa barn kan vi konstatera. Egentligen är det faktiskt gratis att skaffa barn dock. Det är bara det att samhällets värderingar har skapat en miljö där de så liven ofta blir förknippade med spenderande. Många av kostnaderna kommer sig av välvilliga känslor som handlar om att skydda den lille från livets hårda sidor men om vi ska vara ärliga kommer väldigt många av kostnaderna från föräldrarnas ambitioner att framstå som bra föräldrar och också deras vilja att visa upp sig själva och sitt barn i bästa möjliga dager. Bästa möjliga dager är idag något som kostar på väldigt mycket.

Var landar vi när vi summerar alltifrån barnvagn, till barnsäng, bil, säkerhetsutrustning, blöjor, dagis, aktiviteter med mera? Inkluderar vi en bil i den första omgången av köp i samband med födseln så är vi helt säkert redan där uppe i 100,000 till 150,000 kronor.

Går vi sedan vidare till alla andra saker och de löpande kostnaderna för dagis, mat, kläder och aktiviteter landar vi på ytterligare säkert 50,000 kronor om året vilket medför att redan i femårsåldern har barnet satt sprätt på närmare en halv miljon kronor.

Men i femårsåldern har barnet säkert fått ett lillasyskon som också det kräver sin del av kakan. En bil till kanske inte är nödvändig för barn nummer två och förhoppningsvis kan han eller hon ärva en del av sitt storasyskons saker men det kommer att kosta på även med barn nummer två.

Lämna en kommentar