Värt att veta om bankernas räntor

Så tacklar du banken och sänker dina kostnader

 • Gör din research
  Att jämföra bankernas olika räntor har länge varit extremt tidskrävande. Dock är det många företag som försöker råda bot på det och numera finns flera bra hemsidor att vända sig till för att lyckas hitta rätt. Ett sådant företag är Lendo.se där du enkelt jämför vad bankerna har att erbjuda just dig genom att på ett smidigt sätt vända sig till samtliga banker som du är intresserad av, men till skillnad från om du skulle göra detta själv tas här endast en kreditupplysning.
 • Våga rörligt
  Självklart kan det kännas lockande att acceptera en fast ränta. Det betyder förstås att du kommer att undvika ovälkomna överraskningar i lånebilden och allt som oftast är det just detta alternativ som bankerna trycker extra på, eftersom de då inte kommer att förlora dig som kund om du plötsligt skulle få ett bättre erbjudande någon annanstans. Men det betyder också att du sitter fast på den bank som du valt och att det dessutom inte längre ligger i bankens intresse att jobba lika hårt för att behålla dig som kund. Våga rörlig ränta för att undvika att fastna i ett förhållande med din bank som inte fungerar för dig.
 • Förhandla om bolånet
  Konjunkturer svänger, och om du har följt det tidigare tipset, och har skaffat ett rörligt lån, är det viktigt att hålla koll på att räntan svänger med den. Om du dessutom redan innan mötet med banken har gjort research om konkurrenternas nivåer så har du ett ess i rockärmen om de skulle säga nej till en sänkning. Banken vill ha dig om en långsiktig kund och kommer oftast göra mer än kanske tror för att du ska stanna hos just dem.
 • Var realistisk
  Bankerna är givetvis (numera) mycket noga med att inte låna ut sina pengar till kunder som de tror kommer att få svårt med att betala tillbaka sitt lån. Det kommer med största sannolikhet att kännas väldigt lockande att låna lite extra till den där lägenheten som du så gärna vill ha. Men glöm inte att livssituationer förändras, bostadsmarknaden kan plötsligt svänga och innan du vet ordet av kan du sitta med ett lån som du betalar mer än vad du klarar av att betala för. Eftertänksamhet lönar sig.
 • Slutligen, våga pruta
  Faktum är att hälften av alla människor med bolån i Sverige har lyckats med just detta. Att banker vill tjäna så mycket pengar som möjligt är inte särskilt överraskande för någon. Ändå är de flesta rädda för att ställa krav på sin bank vilket leder till att de ofta accepterar en ränta i många fall är betydligt högre än de vill, eller i värsta fall kan, betala. Läs på tillräckligt för att ha i arsenalen och våga ha lite skinn på näsan. Bankerna vill väldigt gärna ha dig som kund, och om det kan få dig att bli det är det vanligt att de kan locka med lite (eller mycket) rabatt.

Lycka till.

Lämna en kommentar